Eszenyi rendezni fog a Taganka Színházban?

Jurij Ljubimov, a moszkvai Taganka színház igazgatója bejelentette Eszenyi Enikõ vendégrendezését világhírû színházában, amit már csak az esetleges pénzhiány akadályozhat meg.

Ljubimov az ITAR-TASZSZ-nak elmondta, hogy a most kezdődő, 41. évadban lemond rendezői hatalmának kizárólagosságáról a Tagankán, ahol a budapesti Vígszínház színész-rendezőnője állíthatja színpadra William Shakespeare Ahogy tetszik című komédiáját. Eszenyi Enikő már január végén megkezdheti a munkát az orosz fővárosban - tette hozzá.



"A bemutatóra március végén, április elején kerülhet sor - közölte szeptember 23-án a Taganka sajtófőnöke, de azt is elmondta, egyelőre nincs írásos szerződés a pénzügyi feltételekről, noha a vendégrendezés a januárban induló, nagyszabású oroszországi magyar kulturális évadba illeszkedik.

A kulturális évad magyar kurátorai tavaly novemberben Moszkvában kérték meg Ljubimovot, hogy adjon lehetőséget egy magyar vendégrendezésre. A Magyarországhoz szoros szálakkal kötődő orosz rendező nyomban beleegyezett, és választása Eszenyi Enikőre esett, akit jó két évtizede ismert meg egy budapesti mesterkurzuson, és azóta is nyomon követte pályafutását. Eszenyi Enikő májusban járt Moszkvában, kiválasztva Ljubimovval a színészeket, és az orosz fordítást.

"Tagankán, amely áprilisban ünnepelte negyvenedik születésnapját, még sohasem rendezett külföldi művész" - érzékeltette a gesztus jelentőségét a színház szóvivője, kiegészítve azal, hogy nem magánvállalkozásról van szó, hanem egy kormányközi megállapodáson alapuló kulturális rendezvénysorozat egyik eleméről.

"Bár a színházi büdzsét már a felkérés előtt két évvel lezárták, a Taganka igyekszik az orosz kulturális szervek segítségével állni a produkció felét, de a költségek másik felét a kulturális évad magyar szervezőinek kell előteremteniük, esetleg szponzorokat keresve hozzá" - nyilatkozta a világhírű orosz színház képviselője.

forrás: MTI

süti beállítások módosítása