Operettnap

Harmadszor rendezik meg a Magyar Operett Napját - a Musica Hungarica Kiadó és az Operettszínház kezdeményezésére, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma védnökségével és támogatásával. Az alapítók minden évben Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának napján, október 24-én, vagy az ehhez az idõponthoz legközelebb esõ hétvégén rendezik meg az ünnepséget. Mivel október 24. vasárnap lesz, így az idén ekkor ünneplik a hazai operettet a Budapesti Operettszínházban.

forrás: Népszabadság - Sz. K. K. - 2004. október 22.

Az este hét órakor kezdődő díszelőadáson Huszka Jenő művét, a Mária főhadnagyot adják elő, amelyben Vásári Mónika játssza Lebstück Máriát. A produkció után osztják ki az operett-napi díjakat. Vasárnap estig titok, hogy ki lesz az idén az év operett-, illetve musicalszínésze, ki kapja az év legjobb szubrettjének járó Bársony Rózsi-emlékgyűrűt, a legtehetségesebb pályakezdőnek ítélt úgynevezett Marsallbot-díjat, valamint az életműdíjat.

A Budapesti Operettszínház vezetősége egyébként nemrég úgy határozott, operettszínész-képzést indít a 2004-2005-ös tanévtől. Az Operett Akadémia művészeti vezetője Kéringer László, a színház karigazgatója, hangképző mestere. A színpadi beszédet és a vers-, valamint a helyzetelemzést Kerényi Miklós Gábor, az intézmény vezetője tanítja. Lejtényi Ágnes korrepetitor is a tanári kar állandó tagja. Mivel az Akadémián ingyenes a képzés, finanszírozása az Operettszínház költségvetéséből, valamint szponzori támogatásból valósítható meg. A színház örökös tagja, volt művészeti titkára, Nelhiebel Józsefné Horváth Erzsébet jelentős magánadománnyal segítette az oktatást.


forrás: Népszabadság - Sz. K. K. - 2004. október 22.

süti beállítások módosítása