Gáti Oszkár estje a Vidám Színpadon

A Vidám Színpad repertoárján jól megfér egymás mellett Agatha Christie krimije épp úgy, mint Shakespeare komédiái, vagy a Fekete Péter címû zenés vígjáték. Ezúttal a lírai mûfaj kedvelõinek szeretnénk élményt nyújtani. Ennek jegyében kerül színre január 22-én, illetve február 5-én este 7 órai kezdettel Gáti Oszkár Ha megérinthetnélek... címû elõadóestje.

Két évtized után új köntösben, régi hittel

A produkció ősbemutatója 1983-ban volt a Pesti Vígadó Kamaratermében, majd a Madách Kamarában ment sikerrel évekig. Ez időszak alatt - Gáti, mint "vállalkozó" színművész - bejárta vele az országot, Soprontól Nyíregyházáig. Most két évtized múltán újra színpadra lép vele. Előkerülnek a régi kellékek - karosszék, zongoraszék és a sámli, amelyet saját kezűleg készített gimnazista korában a politechnika órán -, s természetesen a versek, novellák és színdarabrészletek, amelyekkel annak idején 200 estén "érintette meg" a hallgatóságot.

A műsor Chopin mellett Debussy muzsikájával is gazdagodik. Egyéb újdonság nincs az eredetihez képest. Illetve mégis van. "...Én vagyok az új. Alapvető változáson én mentem át az elmúlt húsz év során, de a világlátásom nem változott. Azt gondolom, sok vacakságot, silányságot művel az ember. Társasággal álcázzuk bizonytalanságunkat, némasággal magányunkat, gúnyos harsánysággal örömünket. Gyöngeségünket takargatva, nagyokat legyintve, jókat röhögve, diplomatikusan köntörfalazva, az érthetetlenségig elkorcsosítva próbálunk beszélni akkor is, ha zokogni, vagy ordítani volna kedvünk, vagy kiabálni örömünket a világnak. Egymást gyilkoljuk, ahelyett, hogy közelebb kerülnénk egymáshoz...."

A produkció a Vidám Színpad Kisszínpadán látható. Hisszük azt, hogy egy 2 milliós fővárosban havonta egyszer Gáti Oszkár és a tekintélyes szerzőgárda üzenete (legalább) 200 nézőben visszhangra talál.

Az est szerzői:
Denise Levertov, Elinor Wylie, Pilinszky János, Ladányi Mihály, Jerzy Andrzejewski, Szabó Lőrinc, József Attila, Nagy László, Ingmar Bergman, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Edward Albee, Dino Buzatti, Cicero.


Kiss Péter
Vidám Színpad, sajtóreferens

süti beállítások módosítása