Elbocsátások az Operában

Információink szerint 89 tagjától válik meg a Magyar Állami Operaház. Lapunk birtokába került egy megállapodás, amelyet Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Szinetár Miklós, az Operaház fõigazgatója szignált.

forrás: Népszabadság • Szemere Katalin • 2005. január 20.

Információink szerint 89 tagjától válik meg a Magyar Állami Operaház. Lapunk birtokába került egy megállapodás, amelyet Hiller István, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Szinetár Miklós, az Operaház fõigazgatója szignált.

forrás: Népszabadság • Szemere Katalin • 2005. január 20.A megállapodás bevezetőjében arról írnak: "Ma az európai operaházak életét mindenütt a finanszírozást, a tulajdonlást és a működést illetően új alapokra kívánják fektetni. Ez gyakran válságokkal jár, amelyektől a budapesti Operaházat meg kell óvni."

Benedek András, a minisztérium közigazgatási államtitkára lapunknak elmondta: az intendáns főigazgató, Szinetár Miklós kezdeményezte a működéssel és a finanszírozással kapcsolatos megállapodást. Átvilágították az intézményt, és működését összehasonlították Európa jelentős operaházaiéval. Az elbocsátásokról annyit mondott: a költségvetési intézményeknek jóváhagyott létszámuk van, az Operaház mára ezt 89-cel túllépte, ezért szükséges a leépítés. (Az intézményben majdnem ezeregyszázan dolgoznak.)

A három évre szóló korszerűsítési program része például az Operaház másik játszóhelye, az Erkel Színház felújítása, a ki- és beszállítási, valamint a jegyértékesítési rendszer átszervezése. Az Erkel Színház átépítése megközelítőleg tízmilliárd forint. Erre az államnak egyelőre nincs kerete. Éppen ezért január végén, február elején magánbefektetőknek előpályázatot írnak ki. A minisztérium semmiképpen nem akarja eladni az épületet, hanem a magánbefektetővel érdekközösséget szeretne létrehozni. Garantálni kell, hogy az Operaház a felújított épületben évente 120 napot kaphasson - próbákra, előadásokra. A fennmaradó napokon a befektető használja az épületet.

A megállapodás kimondja azt is, az Operaház alaptámogatása 2005-ben 5,5 milliárd forint, és az NKÖM kezdeményezi, hogy a kormány ezt az összeget - egyszeri támogatással - 800 millió forinttal egészítse ki.

Szinetár Miklós lapunknak azt nyilatkozta: hosszú vita eredménye ez a megállapodás. A minisztérium azt szerette volna, ha több tagtól válnak meg, ő ragaszkodott az előírt létszám betartásához. A távozók egy része nyugdíjképes, van, aki szakmai nyugdíjba megy, és néhányuk teljesítményével elégedetlenek a vezetők.

A főigazgató kijelentette, meg kell keresni az Operaháznak a legjobb szerkezeti formát, ahogy mindenütt a világon. Ezért is lehetett szó a megállapodásban az intézmény esetleges részvénytársasággá alakításáról. Bízik az Erkel átalakításában is és abban, hogy lesz majd befektető, valamint az Operaháznak 120 napja ebben az épületben. De mint mondta: ez már nem az ő periódusának a problémája lesz.

forrás: Népszabadság • Szemere Katalin • 2005. január 20.

süti beállítások módosítása