POSZT, ötödször

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Pécsi Országos Színházi Találkozót, a POSZT-ot. A magyar nyelven játszó, hazai és határon túli teátrumok legrangosabb seregszemléjén június 9-e és 18-a között tizenkét elõadást láthat a közönség. A produkciók fele nagyszínházi, fele kamara elõadás lesz, zenés darab ezúttal sem szerepel a kínálatban. A határon túli színházakat két elõadás reprezentálja. Mindezt tegnap egy Pécsen tartott sajtótájékoztatón tudtuk meg.

forrás: Népszabadság • U. T. • 2005. február 9.

Hagyomány, hogy színházaink egyéves terméséből egyetlen ítész választja ki a POSZT-ra meghívott előadásokat. Idén Karsai Györgynek, a Pécsi Tudományegyetem klasszika filológia tanárának jutott ez a feladat. Évente csaknem félezer bemutatót tartanak színházainkban, s Karsai a döntés előtt hozzávetőleg a 2004-2005-ös évad előadásainak harmadát megnézi. A POSZT programjáról április 1-jéig kell döntenie az elbírálónak.

Ebben az évben is gazdag lesz a POSZT versenyen kívüli programja. Ezúttal is bemutatkoznak a színi tanodák növendékei, lesznek előadóestek, koncertek, báb-, tánc- és utcaszínházi produkciók. Várható, hogy nagy érdeklődés kíséri majd az első alkalommal meghirdetett ripacsversenyt. Ezen a színészek ismert drámák részleteit adják elő, de csakis oly módon, ahogyan azt színházban soha meg nem tennék.

A POSZT fesztiváligazgatója, Jordán Tamás elmondta, hogy a rendezvény 180 millió forintból gazdálkodik. A költségek javát - 70-70 millió forintot - Pécs önkormányzata és a kulturális tárca biztosítja, a jegyek eladásából és a szponzoroktól 40 millió folyik be. A színházi találkozóra ötvenezer vendéget várnak, így az máris biztosra vehető, hogy a POSZT napjai alatt minden szálloda megtelik Pécsett és környékén.

forrás: Népszabadság • U. T. • 2005. február 9.

süti beállítások módosítása