Irodalmi centrifuga indul a Centrálban

Az Irodalmi Centrifuga kiteregeti a nõirodalmat. Elsõ alkalommal 2005. március 31-én, csütörtökön 20 órától Bódis Kriszta /író, dokumentumfilmes/ és Gordon Agáta /író/ beindítják az Irodalmi Centrifugát. Vendég:
Lángh Júlia /író/ és Palya Bea /énekes/.

 

Kaffka Margit: Az asszony ügye (részlet)

A nő, kiváltképp, ha író: "tudjon elmenni - túlnőni, felegyenesedni - súlypontját és értékmérőjét önmagába helyezni, nemcsak a férfi tetszésébe.

Tanuljon szolidáris lenni; de nemcsak férfiakkal és nemcsak a többi nők ellen.

És mindenekfelett próbáljon közeledni önmagához és kibányászni, felhozni magából azokat a nagy, eltemetett, rég pihenő, teremtő értékeket, amelyekkel adós a világnak, s amelyek nélkül bizonyosan hiányosabb és csúnyább ez a világ.

 Több lehetőséget -pályák, munkák, szerelem, alkotás, harc, cselekvés és tanulás irányában!"

--------------

Az Irodalmi Centrifuga kéthetente üzemel.

Az Irodalmi Centrifuga célja, hogy felhívja a közönség és az irodalmi elit figyelmét arra a tendenciára, hogy kitapintható egy

új irodalmi irányzat, amit elsősorban női irányzatnak kell neveznünk.

Közvetlen, őszinte, egyszerű és meghökkentő ábrázolásmód ez, felszabadító, fanyar, humoros és ironikus, szabad, erős, és a legkevésbé sem rózsaszín-édes. Új hangon képes szólni érzelmekről, testiségről, szexualitásról, erőszakról, kiszolgáltatottságról, olykor közvetlen, egyéni társadalomkritikát gyakorolva.

Gordon Agáta elhozza azokat a műveket, amelyek - alkotójuk nemétől függetlenül- értéket jelentenek, de a nők társadalmi helyzete miatt, az emancipáció elhúzódó folyamatában kevesebb esélyt kaptak. A megidézett szerzők mellé meghív kortárs írókat, illetve irodalomtörténészeket.

Bódis Kriszta írónőkkel beszélget és hív más műfajban alkotókat, akiknek munkája vagy személyisége valamilyen módon rokon a meghívottéval.

Kritikusokat, írókat kér fel arra, hogy méltassák az általuk legkitűnőbbnek tartott kortárs női szerzőt és munkáit.

Rendhagyó irodalmi játékra invitálják a résztvevőket. Ezekhez a játékokhoz nem szükséges lexikális tudás, inkább felfedező és kísérletező kedv!

Az esemény utáni Törzsasztaluknál - az Irodalmi Centrifuga műhelyében -minden alkalommal, szeretettel várják az érdeklődőket és az érintetteket 23 óráig.

Kéthetente az Irodalmi Centrifugából kiemeljük a forgás középpontjától eltávolodott "női holmit" és a Centrál Kávéházban a lényeg felé forgó közös irodalmi tengelybe állítjuk.

-----------------------------------------------

CENTRÁL KÁVÉHÁZ & ÉTTEREM
1053 Budapest | Károlyi Mihály u. 9
Telefon: 266-2110 | Nyitva: 8-24 

 

ahol a hely szelleme, ott a szellem helye! Jöjjön ide, aki szeretne találkozni, társalogni, tűnődni. Pezsgő szellem, üdítő programok. Új idők új dalai - mai témák, mai emberekkel. Reggeltől éjfélig a Centrálban mindig történik valami! Nálunk van helye(d)! 

süti beállítások módosítása