Hazatért egy hónapos francia turnéjáról a Krétakör

Mindhárom vezetõ francia napilap kiemelt terjedelemben számol be a Krétakör Színház párizsi vendégjátékáról. A társulat Feketeország címû elõadásával kilenc alkalommal lépett fel partnerszínházában, az MC93 Bobigny-ben.

Egy kritikus sem mulasztja el az összehasonlítást a két éve ugyanitt bemutatott Hazámhazámmal. A Le Figaro recenzense megállapítja, hogy míg ez utóbbi a hazaszeretet szenvedélyes megnyilvánulásaként volt felfogható, "a Feketeország a magyar lélek felmagasztalása, amely nem hagyja magát elnyomni napjaink politikai és gazdasági viszontagságai által. Franciaországban jelenleg nincs olyan művész, aki képes lenne ilyen intellektuális és morális bátorsággal megragadni a társadalmi-politikai valóságot" - írja Schilling Árpád rendezőről Armelle Héliot.

A Libération kiemeli, hogy bár a magyar hírekből készült előadást magyar nyelven, feliratozva játsszák, ez egyáltalán nem akadályozza megértését. "Ebben a kortárs, expresszionista kabaréban korunk legnyomasztóbb közhelyei sorjáznak pillanatnyi üresjárat nélkül."

A kivetítőn olvasható hírekből és az azokat feldolgozó jelenetekből egy kesernyés, abszurd, sokkoló és gyakran nagyon mulatságos farce bontakozik ki - elemzi a látottakat a Le Monde. "A siker kulcsa az előadók mesterségbeli tudása, aminek a játékban és a zenés-énekelt részekben egyaránt bizonyságát adják. A revüsztárokra jellemző látszólagos távolságtartás és a minden szentimentalizmustól mentes lehengerlő energia hatásosan közvetíti a társulat dühét, csalódottságát és azon szándékát, hogy alaposan elgondolkoztasson."

A magyar közönség legközelebb április 25, 26, 27-én találkozhat az előadással a Millenáris Teátrumban.

süti beállítások módosítása