Száz év dagály

A Kavics - Finita la Commedia koprodukciójában 2009. május 11-12-én este hétkor mutatják be a Pinceszínházban a Száz év dagály című groteszk váltót 1 részben, amely Babits Mihály: Esti kérdés című verse nyomán készült. Az előadás alkotói: Kerekes Viktória (színész), Molnár Csaba (színész), Dresch Mihály (zenész), Juhász Anikó (rendező-koreográfus).


kavics01


Babits Mihály Esti kérdés című költeménye 1908 és 1909 között íródott. Amikor elkezdte, még a szegedi gimnázium tanára volt, mikor befejezte, már a Nyugat munkatársa. Az Esti kérdésben, a múltban látott és megélt események, képek törnek elő, s élnek együtt egyetlen pillanatban. Egyetlen pillanat, és számunkra egyetlen kérdés ötvenhárom sorban: miért kell végigjárnunk az utunkat? Miért? Ezt az egy kérdést szeretnék az előadás alkotói színházzá tágítani.

Az est főszereplője Babits Mihály Esti kérdés című verse. Szétszedik, majd összerakják, tágítják-sűrítik, újra összerakják - másképp. Megint szétszedik - máshogy, értelmezik, érzik, zenélnek hozzá, neki (vagy vele) - megpróbálják felérni ésszel, szívvel, lélekkel.

kavics02

 

Az Esti kérdés feldolgozása, értelmezése etűdökben, egyfajta összművészeti formában: a képzőművészet, irodalom, színház, mozgás, zene egyenlő súlyban fogalmazza előadássá a verset.

Dresch Mihály pedig arra vállalkozott, hogy zenét ír a produkcióhoz.

Babits Mihály 100 éves Esti kérdés című költeménye a huszadik század legszebb magyar versei versenyében 2001-ben a 7. helyezést érte el. Légző gyakorlat a Montágh könyvben. Kerekes Viktória és Molnár Csaba együtt lélegezték a Vas utcában. Huszonévesen az volt a kérdés, el tudod-e mondani egy levegővel, most pedig az, tudsz-e gondolkodni róla friss levegővel? Kapsz-e még levegőt?

Vajon Dresch Mihály hány köbméter levegőt fújt át a szaxofonján amióta muzsikál? A vízben buborék zárja az oxigént. Juhász Anikó (alias O. Caruso) hányszor merült érte egy szuflával?

 

kavics03

 

Ha kapsz még levegőt, ugorj fejest a Dagályba!
Támogatók: NKA, Ferencvárosi Művelődési Központ, Madách Színház

"Dagály" bemutató: 2009. május 11. és 12. 19 óra Pinceszínház

 

Fotók: Juhász Anikó
Forrás: Kavics Kulturális Egyesület

süti beállítások módosítása