Döbbenetek és kitárulkozások

Az idegent megverik, megrugdossák, rondán helybenhagyják. A falu magukban bizonytalan pasijai úgy érzik, veszélyezteti a munkájukat, elcsábítja a nõiket, egyáltalán nem értik, miért jött ide ez a vendégmunkás.

MH online 2005-05-18 Bóta Gábor

MH online 2005-05-18 Bóta Gábor

 Azt akarják, hogy gyors ütemben húzzon a francba. Amit a kamaszok látnak az idegengyűlöletről, az őrjöngő diszkriminációról, azt kiscsoportokban eljátszhatják. A drámapedagógus-színészek benne maradnak a szerepükben, a fiatalok pedig például a feleséget alakítják, akinek férje társaival együtt nekitámadt a görög vendégmunkásnak. A közönség tagjai közül az egyik lány elszabadul. Mind indulatosabban kéri számon a színésztől, hogy miért verték meg a digónak csúfolt idegent. Féktelen tempóban korholja, sarokba szorítja a szerepéből csaknem kieső, elképedt színészt. Ezek igazi, feszült színházi pillanatok. Később kiderül, hogy a lányt fogyatékossága, nyúlszája miatt kiközösítik, az előadáson sem akarnak mellé ülni, banyának hívják. A színház és a valóság egybejátszik és döbbenetes jelenetet hoz létre, mert a rögtönzött szituációban a lány kijátszhatja magából a kitaszítottság fájdalmát, megalázottságát.
A Káva Kulturális Műhely Digó című előadásán vagyunk, melynek alapjául Fassbinder A digója szolgált. Három erőteljes részletet látunk, ezek után a közönség és a szereplők elemzik a jeleneteket, majd közös improvizációs játékba kezdenek, amit a teljes plénum előtti demonstráció követ. Vannak nagy csendek és nagy dumálások. Döbbenetek és kitárulkozások. A Kardos János, Milák Melinda, Gyombolai Gábor, Takács Gábor által játszott, Tóth Miklós által rendezett színházi-pedagógiai elegy erőteljes emléket hagy a nézőiben.
Így van ez a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Mesék a túlpartról című, észak-amerikai indián mesék alapján 11-12 évesek számára készült produkciója esetében is. A túlpart bizony a halál országa, erről a misztikus világról nem könnyű ezzel a korosztállyal beszélni. A játszók bemutatnak róla egy rítusokkal, tánccal, dobok által keltett, hangos zenével kísért mesét, aztán kissé elbátortalanodva nem különösebben mernek szót váltani a gyerekekkel a félelmeikről. Játékokat tanítanak, majd kevésbé drámai, de erős jelenetet mutatnak be, és ennek nyomán közös szituációs játékokba fognak a nebulókkal. Magas hőfokú a Kaposi László által rendezett, Fenik Zsuzsa, Gyevi-Bíró Gábor, Kálócz László, Nyári Arnold, Sovák Anna, Urbán Zsanett által játszott produkció. A mind inkább teret hódító - de gyakran mostohán kezelt - drámapedagógia emóciódús produkciókat hoz létre. 
 
Bóta Gábor 

süti beállítások módosítása