Erdős Virág: BLIBLIA

A Színház- és Filmmûvészeti Egyetem másodéves színészhallgatóinak elõadása. A dráma kilenc helyszínen játszódik, valamennyi egy-egy tévéstúdióban. Az elõadók Máté Gábor másodéves osztályának hallgatói.

Erdős Virág: BLIBLIA
A színház és a film határán

Szereplők: a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves színészhallgatói  (Horváth Sándor, Kovács Judit, Lass Bea, O. Szabó Soma, Ötvös András, Pálmai Anna, Polgár Péter, Schruff Milán, Tóth Ferenc, Ubrankovics Júlia, Zrínyi-Gál Vince)

Osztályfőnök: Máté Gábor

Dramaturg: Lőkös Ildikó
Mozgás: Gyöngyösi Tamás

Rendező: Máté Gábor

Bemutató: 2005. július 1-2.  Szombathely, Művészetek Háza


Máté Gábor először négy éve mutatkozott be a szombathelyi közönség előtt. Az akkori másodéves osztályával Esterházy Péter Egy nő című írásából indultak ki, a helyszín pedig a Művészetek Házának "összes termei" voltak. Az eredetileg nyári gyakorlatnak indult munka annyira eredményes volt, hogy a bemutató után nemcsak a vas megyei fővárosban volt látható, hanem később Szentendrén is, majd a budapesti Merlin Színház tartotta a műsorán.


Most az újabb növendékei értek abba a korba, hogy élesben próbálhassák ki a színházcsinálást.


Ezért Máté Gábor megint kigondolt valamit, amiből az új osztálya is sok mindent fölfedezhet magának a szakma titkaiból, s egyúttal a közönség számára is izgalmas élményt nyújt. Kiindulásul Erdős Virág Bliblia című drámáját választotta.


Erdős Virág (*1968) jól ismert képviselője a kortárs magyar irodalomnak. Versben, prózában, különös meséiben egyaránt meglepően fogalmaz. A Másmilyen mesék című kötete 2003-ban a legeredetibb könyv címet nyeri el. Idén Örkény István drámaírói ösztöndíjasként készült el első színpadi művei egyikével, a Blibliával. A címben nem véletlenül lehet fölfedezni az eldeformált biblia-szót. A szerző szellemesen használja a Biblia jól ismert "régi történeteit" a mai hülyeségeinkre.


A dráma kilenc helyszínen játszódik, valamennyi egy-egy tévéstúdióban. Ádám, Éva, Ábel, Izsák, Sára, vagy akár Gáspár, Menyhért, Boldizsár különféle valóságshow-k, kvízműsorok vagy effélék szereplői. Néha átjárnak egyik történetből a másikba, néha meglepő dolgokat művelnek - és valamennyien mai szereplők.


Mindebből adódik, hogy a Bliblia színrevitelekor kamerákat és videókivetítőket is használnak. Míg az egyik növendék játszik, a másik fölveszi őt. Keveredik a színház és a film, a próba és az előadás, szerep és színész. Mindnyájan egyszerre szereplői, operatőrei, rendezői és nézői is az előadásnak, sőt, még táncosai is!

süti beállítások módosítása