Terényi Színházi Napok

Engedjék meg, hogy ezúton is szíves figyelmükbe ajánljuk  az elmúlt nyáron alakult  szabadtéri  rendezvényünket. Ennek helyszínét egy Nógrád-megyei kis faluban, Terényben, érintetlen falusi környezetben találtuk meg. Terény Budapesttõl 86 km-re fekszik, közel Salgótarjánhoz illetve Balassagyarmathoz.

 

A táj elbűvölő szépsége, a jellegzetes nógrádi építészet falusi házai, ahol a világörökségre jelölt "szőlősor" található, a meseszerű akácerdő közepén lévő szabadtéri színpad, a gyönyörű kis templomok mind-mind alkalmas helyszínnek mutatkoztak egy sokféle művészeti ágat felölelő kulturális rendezvény megvalósításához. A szabadtéri színpadon kívül a faluban található az úgynevezett AKOL-Istállógaléria, ahol koncerteket, képzőművészeti- és fotókiállítást tartottunk. A galéria kertjében szabadtéri szoborpark gyönyörködteti az odalátogatókat és a faluban működik az országban egyedülálló Orsósmagnó - múzeum. Itt több mint 200 db. működőképes orsósmagnó tekinthető meg, illetve hallgatható korabeli zenékkel.

AKOL-Istállógaléria


A közeli Szandaváralja csodálatos kirándulóhely, a szomszédos Mohora pedig szülöttéről, Tolnay Kláriról nevezetes, ahol egy művészetkedvelő házában gazdag anyagot felvonultató emlékmúzeum látható. A művésznő  születésnapja  július 17-én lesz, így az emlékház is helyszíne kulturális programunknak.


Az első évad igen sikeresnek bizonyult: műsorra tűztük    Móricz Zsigmond egyfelvonásosait, amelyek a helyi és az odalátogató közönség körében nagy tetszésre találtak és sikeres volt a Goldoni-vígjáték előadása is. Koncertet tartottunk az evangélikus templomban, sanzonestet az AKOL-Istállógalériában, gyermekfoglalkozást a szabadtéren. A tavalyi év élményeiről , eseményeiről részletes ismertetést láthat és olvashat a Terényi Színházi Napok  www.tszn.hu  elnevezésű honlapján.

Szép magyar komédia

Hagyományteremtő rendezvényünket az idei nyáron is négynaposra tervezzük., A látogatókat gazdag program várja: minden este, sőt alkalmanként még délután is színházi előadásokat láthatnak, saját bemutatóként színre kerül Balassi Bálint Szép magyar komédiája ( a főszerepeket Igó Éva, Rezes Judit, Kocsis Gergely, Elek Ferenc játssza), valamint Móricz Zsigmond ritkán játszott színműve, a Csiribiri ), meglepetésként az Új Színház stúdiósai István király-előadást tartanak, a nap többi szakában templomi koncert, sanzonest és gyermekprogram szórakoztatja a közönséget. Mohorán, a Tolnay Klári-múzeumben a művésznő életéről írott színdarab látható. Az idén kibővült a fesztivál: két előadásunk Magyarnándorban is szerepel. A Terényi Színházi Napokat a továbbiakban is minden évben szeretnénk megrendezni, esetleg újabb falvakat is bevonni, s ezzel Észak-Magyarországnak ezt a régióját színvonalas programokkal gazdagítani... Várjuk tehát mindazokat, akik néhány kellemes napot szeretnének eltölteni hazánk e természeti szépségekben, és kulturális eseményekben gazdag környezetében.

Dinnyék

Az idei  Terényi Színházi Napok részletes programját és egyéb fontos információkat továbbra is megtalálnak honlapunkon: www.tszn.hu

 

Cserje Zsuzsa

a Terényi Színházi Napok művészeti vezetője

süti beállítások módosítása