Operavizsga

Tavaly a szentendrei MûvészetMalom második emeleti ablakából Kovalik Balázs kilökte Hajnóczy Júliát Merkúrként Rameau vizsgaelõadásán. Idén a német vendégtanár Martina Veh (34) megkegyelmezett Händel: Giulio Cesare operájánál Andor Éva, Gulyás Dénes és Nádor Magda éneknövendékeinek. (MGP)

Hozzáteendő, hogy a 18. századelő londoni Szénapiaci Színházának olasz primadonnáját, a balhézó Francesca Cuzzonit, aki makacsul eltért Händel előírásától az Ottone egyik próbáján, a zeneszerző megragadta, jól megrázta, azt ordítva: ha Cuzzoni nőstényördög, úgy ő maga Belzebub, minden ördögök fejedelme, felemelte, kilátásba helyezte, hogy kilöki az ablakon.

Caesar egyiptomi hadjáratának operáját, Händel angliai működésének tetőpontján, 1724. február 20-án mutatták be a Haymarketben. (Abban az évadban tíz operát gyártott le.) Librettóját a csellista, irattáros Nicolŕ Francesco Haym készítette, Szentendrére szükségszerűen megkurtítva és  kissé belepiszkálva. Az 1723/1724-es évad június közepéig tart: 14-szer adták elő a Giulio Cesaret. Felújították a következő év elején, 1730-ban és 1735-ben. Újabb 38 előadás. A londoni német-olasz, királyi és nemesi operaháborúknak ezután Händel vesztese lett. Kinevettetését Brecht tartósításával a Koldusopera őrzi.


A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakos hallgatóinak a Szentendrei Teátrum és a Zeneakadémia közös produkciójában játszott vizsgája Kovalik Balázs növendékeinek előadói készségeit állította előtérbe. Milyen színészek. Mennyire képesek megvalósítani a szerepek mélyét is, nem csupán hangpróbáját.


Balázs Adrienn és Mikecz Kornél Hotel Egypt feliratú, sárgapólós Kukacokként konferálnak, összefoglalnak, és végigvonulnak virgonc bohócokként a cselekményen. Mivel olasz-magyar nyelven adják az operát, időnként tolmácsolnak a rómaiak és egyiptomiak között. Tolomeo (=Ptolemaiosz) élveteg, effeminált, árnyékkirály Missuray János megvalósításában. Achillast piros bézból sityakban, a zongoraszállítónak öltöztetett-vetkőztetett Cseh Antal egy Manrico hangerejével harsogja. Érsek Dóra Cornelia bús özvegy szerepszólamában jeleskedik.


Ha lehetek teljesen szubjektív - magyarul: őszinte -, a legerősebb élményt a Julius Caesart Nagy Fruzsina MAHART-hajóskapitány jelmezében megélő kínai Yang Li adta. A Haymarketben Senesino, a kasztrált alt énekelte Gyula császár nehéz áriáit, és Cleopatrával (Gál Gabi) egy duettet. Cleopatra szerepe a kor operadívájának, Cuzzoninak különleges hangképességeire komponáltatott. Eredetileg énekes virtuózok Linek kormos mélységei vannak. Drámai hangja. Erős színészi intelligenciája. A rendelkezésre álló térben zordan kereng kezében egy léggömb földgolyóbissal. Némileg Chaplint idézi: a Diktátor Hitler-pantomimjét. Yang Li tömör fogalmazással összefoglalja a rendezés alapgondolatát: könnyedén jár át az ironikusan kezelt keret, és mély érzékenységgel előadott áriák között.

Horgas Péter - Bátonyi György tervezők kevésből sokat csinálnak, egyszerűből bonyolultat, szerényeszközökkel királyi gazdagságot. Oberfrank Péter zenei vezetése a lehetőségekhez képest összefogja a padlásra rakott összeszedett zenekart.

 
szerző: MGP

süti beállítások módosítása