Morfománok városa - a Monostori Erődben

"(...) az erõd lakói, a morfománok félénkek, csak ritkán merészkednek elõ. Van, aki úgy tudja, hogy süket-vakok, vagy szerzetesek, de mások azt gondolják, hogy fénybõl testesültek meg. Most már várják Önöket, készültek erre a találkozásra."

BÉRCZI ZSÓFIA - ÉLŐKÉP Társulat bemutatja:
MORFOMÁNOK VÁROSA II.
helyszínspecifikus színház és happening a Monostori Erőd tereire


Helyszín: Monostori Erőd, Komárom
Időpont: 2005. Július 15. Péntek és 16. Szombat 16.00-tól 22.00-ig

Szereplők:
Bársony Júlia, Birtalan Krisztina, Fenyvesi András, Boga, Zsuzsanna, Gyöngyösi Adrienn, Győri Anita, Komáromi Judit, Köves Dóra, Luis Alberto Castillo Osorio, Nagy Fruzsina, Sarlós Ágnes, Stubnya Béla, Szabó Ági, Szarka Fedor Guido, Tóth Boglárka, Zozó

Az erőd terébe íródott darab. A látogatókat / nézőket hat csoportba osztják, majd megkapják a térképet. A bevezető szöveg elhangzása után indulnak az útjukra. Miután az összes helyszínt végigjárták, végül mindenki a Dunai Bástyában találkozik, ahol a morfománok vendégül látják őket.

"Azzal tisztában vagyunk, hogy mi célból épült ez az erőd, hogy a múlt században és a századelőn milyen rendszerben működött. Azt is tudjuk, hogy a második világháború után a Szovjetúnió legnagyobb lőszerraktára lett.

Most, úgy tudjuk, hogy lakatlan.

Pedig csak arról van szó, hogy az erőd lakói, a morfománok félénkek, csak ritkán merészkednek elő. Van, aki úgy tudja, hogy süket-vakok, vagy szerzetesek, de mások azt gondolják, hogy fényből testesültek meg. Most már várják Önöket, készültek erre a találkozásra. Ne lepődjenek, meg ha néha feladatok elé állítják Önöket, hiszen nekik is meg kell győződniük arról, hogy felkészültek erre az eseményre, és hogy békések a szándékaik. És kérjük, legyenek nagyon előzékenyek velük, mert nagyon érzékeny szerzetek"


---------------------

 

A PROGRAM RÉSZLETES LEÍRÁSA

BÉRCZI ZSÓFIA - ÉLŐKÉP: MORFOMÁNOK VÁROSA II.
Helyszín: Monostori Erőd, Komárom
Időpont: 2005. Július 15. és 16. 16.00-tól 22.00-ig

Az erőd terébe íródott darab. A látogatókat / nézőket hat csoportba osztjuk. Hatvan fő esetén 10 fős csoportok lesznek. A látogatók megkapják a mellékelt térképet, és azt, hogy melyik csoportba tartoznak. Végighallgatnak egy bevezetőszöveget a morfománokról, majd indulhatnak az útjukra. Ha az összes helyszínt végigjárták, akkor mindenki a Dunai Bástyában találkozik.

Útvonalblokkok a mellékelt térképvázlat alapján: A/1: 1, 3, 4, 2,  A/2: 4, 2, 1, 3, B/1: 11, 10, 6, 9 B/2: 10, 11, 5, 7 C/1: 9, 8, 7, 3 C/2: 5, 6, 7, 8, 1
Csoportok útvonalai: I.: A/1, B/1, C/1 II.: A/2, B/2, C/2 III.: B/1, C/1, A/1 VI.: B/2, C/2, A/2 V.: C/1, A/1, B/1 VI.: C/2, A/2, B/2

Jelenetek:

 

1. Öregasszony

Az öregasszony üldögél a kisház előtt, és jelet rajzol a hamuba (vagy homokba). Ha arra jár valaki, eltörli a felét, és csak akkor engedi tovább, ha helyesen kiegészítette az ábrát. Közben mormog, dudorászik.

 

2. Élőkép


A türkiz ruhás az első ajtón belép a folyosóra, és elindul hátrafelé, elér a piros ruhásig, majd elindul visszafelé. A piros ruhás végig a folyosó végén "lobog", és közben mély, öblös hangján kántál. Az indigó ruhás a termek rendszere szerint hol kijön a folyosóra, hol a szobák közötti ajtón jön előrébb, így a folyosó végéről mindig csak azt látjuk, hogy szaggatottan előrébb és előrébb tűnik fel. Ha előreért, visszafordul.

 

3. Félénk lakók


A "tiszti szárny" három lakója úgy viselkedik, mint a nyulak. Állandó feszültségben és figyelemben élnek. Ha bent nincs ember, akkor kiszaladnak a fenti kapun együtt, majd visszatérnek. A néző három párhuzamos folyosón haladhat át a szárnyon. A folyosók között ajtók. A morfománok és a látogatók bújócskaszerűen mozognak. Az alakok nem kerülnek közel a látogatókhoz. Kíváncsiak is rájuk, de annál jobban félnek, hogy közel merészkedjenek.

 

4. Jósasszony


A zsákutcaszerű kazamatafolyosón járkál fel-alá. Szuszog, mormog. Ha érzékeli egy látogató jelenlétét, közel megy hozzá, és ad neki egy kavicsot. Ahogyan a tenyerébe tenné, előbb megnézegeti, a vonalakat átrajzolja textiles ujjával, majd összezárja a kő felett.

 

5. A varázsló


Mozdulatlanul várja az érkezőket, s ha elébe érnek erszényéből egy marék rizst szór a lábuk elé.

 

6. Az ablakban ülő kislány


Az ölében egy fatáblán termésekből mandalát rakosgat.

 

7. Öltöztető


Az arra járókkal szavak nélkül megértetik, hogy itt morfománná válnak, és finoman rájuk húzzák a morfománruhát.

 

8. Az őrült dobos

 
Az őrült dobos azon az udvaron, mint egy nyughatatlan lélek járkál, és újra és újra dobolásba fog. Olyan, mint az utolsó ítélet eltévedt angyala.

 

9. A család


Virágot szed a kislány, odaviszi az anyjának. Az anya megöleli, babusgatja. Kézen fogva elindulnak. Felmásznak a falra, végigmennek rajta, majd felkapaszkodnak a dombra. A látogatók néznek utánuk. Ők kedvesen integetnek néha.

 

10. A meditáló


A figura 12 méteres anyaga a boltív réséből lóg le, ő benne áll mozdulatlanul.

 

11. Játszadozók


E három alak játssza be az erőd központi terét. Virágot szednek, bukfenceznek, táncolnak. Egy csomóban is mozognak, majd szétválnak, megint találkoznak. Azt is játsszák, hogy bekebelezik egymást, de azután alul újra kibújnak a másikból. Koreografált 5 perces táncok. Koreográfia: Kántor Kata.
 

 


 


 

süti beállítások módosítása