Dráma a Művészetek Völgyében

Két héttel a Mûvészetek Völgye fesztivál megnyitása elõtt az összköltség 93,5 százaléka még nincs a bankszámlán és a szükséges pénz 11 százalékára ígéret sincs - közölte Márta István fesztiváligazgató szûk körû tájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

 
Márta István a sajtó nyilvánosságán keresztül mondott köszönetet Bozóki András kulturális és Persányi Miklós környezetvédelmi miniszternek, valamint az ifjúsági tárcának az anyagi támogatásért, ugyanakkor "megszólította" a turizmusért is felelős Kolber István tárca nélküli minisztert: segítse ki a fesztivált.

Rámutatott arra, hogy már a mostani program is szűkített, az események számát nem tudják tovább csökkenteni. Az öt Balaton-felvidéki településre (Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Pula) kiterjedő, július 29-én kezdődő programsorozat összköltsége az idén 173 millió forint.

Márta István elmondta, több mint 19 millió forint akkor is hiányzik, ha az ígéretek teljesülnek. Az állami és szponzori támogatásokból jelenleg rendelkezésükre álló pénzből meg tudják kezdeni a fesztivált - tette hozzá. Bár számos szerződés még meg sem köttetett, bízik abban, hogy az állami támogatások jó része megérkezik a megnyitóig. (A kulturális minisztérium csaknem 54 millió forintos támogatásáról szóló szerződést már megkapták.)

Mint megjegyezte, az idén összességében 24,5 százalékkal kevesebb állami pénzre (81,1 millió forintra) számíthatnak az ígéretek szerint, mint tavaly.

Márta István elképzelhetőnek nevezte, hogy a pénzügyi gondok miatt a települések kénytelenek lesznek ingyen rendelkezésre bocsátani intézményeiket, emellett talán a helyiek munkájának igénybe vételével tudnak takarékoskodni.

A program esetleges további szűkítése kapcsán a fesztiváligazgató azt mondta: egy idő után már nem lehet tovább feszíteni a húrt, mert az egész művészvilág ellenük fordulhat.

 forrás: MTV

Művészetek Völgye - Kapolcs | 2005. július 14. 15:13

 

süti beállítások módosítása