Hegyi Árpád Jutocsa az Operaház új igazgatója

Bozóki András bejelentette, hogy Hegyi Árpád Jutocsát nevezi ki augusztus 1-ei hatállyal az Operaház fõigazgatójává. forrás: Kultura.hu

 

Az új főigazgató Fotó: Gordon Eszter

Részletek Hegyi Árpád Jutocsa pályázatából (104 KB doc) >>

Hegyi Árpád Jutocsa augusztus 1-jétől, öt éven át a Magyar Állami Operaház főigazgatója - jelentette be a kulturális miniszter pénteken.

A művészeti igazgató Kesselyák Gergely, a stratégiai tanácsadó Müller Péter Sziámi lesz.

Hegyi Árpád Jutocsa elmondta: a működési területet ügyvezető igazgatóként Závecz Ferenc vezeti majd. A főzeneigazgatói poszt egyelőre megmarad, azt Petrovics Emil tölti be, a későbbiekben azonban valószínűleg összevonják a művészeti igazgatói tisztséggel.

Müller Péter Sziámi, Hegyi Árpád Jutocsa, Kesselyák Gergely, Bozóki András, Petrovics Emil és Kunos József

A 2003 januárjától négy évre kinevezett Szinetár Miklós ez év június 1-jén, közös megegyezéssel távozott posztjáról, döntését a költségvetési források csökkenésével indokolta.

A főigazgatói posztra tizennégyen pályáztak, közülük Bán Teodóra, Bakati Miklós, Bátor Tamás, Dénes István, Gulyás Dénes, Hegyi Árpád Jutocsa, Kerényi Mihály, Kürthy András és Zimányi Zsófia járult hozzá nevének nyilvánosságra hozatalához.

Bozóki András a pályázatok elbírálására javaslattételi bizottságot kért fel. A testület tagja vol Dávid Tamás közgazdász, Fáy Miklós zenekritikus, Gregor József magánénekes, Hamar Zsolt karmester, Horváth Ádám rendező, Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok igazgatója és László Géza, az Antenna Hungária Rt. vezérigazgatója.

A bizottság munkájában konzultatív jelleggel vett részt Peskó Zoltán, a Lisszaboni Operaház főzeneigazgatója. A Magyar Állami Operaház Szakszervezeti Bizottságát Rotter Oszkár, a Közalkalmazotti Tanácsot Rácz István, a minisztériumot Schneider Márta helyettes államtitkár és Sebők Marcell főtanácsadó képviselte.

A miniszter eredetileg július 15-ig szerette volna kihirdetni a pályázat eredményét, de elhalasztotta a döntést, hogy - mint múlt csütörtökön közölte - "megalapozott, nyugodt szívvel vállalható döntés születhessen".

Mint akkor elmondta, újból meghallgatják a legesélyesebb jelölteket gazdasági elképzeléseikről, mert nem szeretnék, hogy "esetleg bármi félreértés legyen a kormányzat, illetve a leendő igazgató között".

 

Hegyi Árpád Jutocsa szakmai életrajza >>

 

Sajtótájékoztató az Operában

  
Kesselyák Gergely

Müller Péter Sziámi

 

forrás: Kultúra.hu
 

süti beállítások módosítása