Meghalt Ekkehard Schall, Bertolt Brecht veje és színésze

Hetvenötéves korában elhunyt Ekkehard Schall, Bertolt Brecht veje és legismertebb férfiszínésze.

(MTI) - Schall szombaton halt meg, halálának hírét Brecht színháza, a Berliner Ensemble jelentette be. A magdeburgi születésû Schallt maga Brecht hozta színházához még 1952-ben, s családi szálak is fûzték a mesterhez: lányát, Barbarát vette feleségül.

(MTI) - Schall szombaton halt meg, halálának hírét Brecht színháza, a Berliner Ensemble jelentette be. A magdeburgi születésű Schallt maga Brecht hozta színházához még 1952-ben, s családi szálak is fűzték a mesterhez: lányát, Barbarát vette feleségül.

Ekkehard Schall a német nyelvterület legismertebb színészei közé tartozott, de világhírnek is örvendett, köszönhetően annak, hogy Párizsban, a Nemzetek Színházában is eljátszotta az Állítsátok meg Arturo Ui című Brecht-darab címszerepét. Schall több mint ötszázszor öltötte magára Arturo Ui, a maffiózó jelmezét. (Brecht az amerikai gengszter alakjával Hitlert tette nevetségessé.)

Schall életében körülbelül hatezerszer lépett színpadra. 1977-től a Berliner Ensemble helyettes intendánsa is volt, jelenleg a berlini Schiffbauerdammon álló színházat Claus Peymann vezeti.

Irigyei részben a rokoni szálaknak tulajdonították, hogy Schall mindig parádés szerepeket kapott. Brecht feleségén, Helene Weigelen kívül ő volt a Berliner Ensemble legismertebb színésze, egyedül a Brecht-színházban több mint hatvan szerepet játszhatott el.

Schall halálának híre váratlanul érte Németországot, miután változatlanul foglalkoztatták színházi tervek a sztárszínészt: Lear szerepének eljátszására készült Rostockban, a lánya, Johanna Schall vezette színházban, s színre akarta vinni Rolf Hochhuth monodrámáját, az Ernest Hemingway utolsó óráiról szóló Egy vadász halálát is.

Forrás: www.kultura.hu

süti beállítások módosítása