Tíz éves a Rögtönzések Színháza

2002-05-10 10:26 Info rádió

Info rádió - Hírek

Műsorvezető: Kocsonya Zoltán


Mv.: - Tízéves fennállását ünnepli a hétvégén a Rögtönzések Színháza a Ferencvárosi Művelődési Központban. A társulatról és a programról Bárádi József pszichiátert kérdezte Sárközi Lóránt.

Bárádi József pszichiáter: - Tíz évvel ezelőtt úgy alakultunk meg, hogy azt gondoltuk, hogy egyszeri előadásra jövünk össze. Ez egy pszichodráma kongresszus volt. MIndannyian pszichodrámával foglalkozunk és azt gondoltuk, hogy azt amit Morino csinált 1922-ben Bécsben, azt mi reprodukáljuk egy egyszeri adás keretében. Tehát ő csinált egy ilyen rögtönzések színházát és erre az ünnepre azt gondoltuk, hogy csinálunk egy ilyet mi is. És ennek olyan sikere volt akkor, hogy a közönség rögvest azt mondta, hogy folytassátok! Mi folytattuk és azóta háromszáz előadásunk volt. Hogy milyen célból, az akkor így nem fogalmazódott hosszútávú célként, de azóta azt látjuk, hogy mindenképpen arra szolgál ez a színház, hogy megszólaltassa a bennünk, mindenkiben ott élő történeteket. Amire hát sokszor nincs idő, tér elmesélni. Mi rögtönzünk, mint a nevünk is mutatja improvizálunk. Tehát bejön a néző a színházba, felmelegítjük, összemelegítjük a többi nézőtársával, ez a játékmesternek a feladata és utána arra kérjük a nézőket, hogy meséljenek el egymásnak történeteket és aztán pedig arra kerül sor, hogy megkérünk közülük néhányat, hogy jöjjön ki a színpadra és meséljen el egy történetet, és aztán ezt rögtönözve megjelenítjük a színpadon. És tulajdonképpen így a nézők dramaturgiája által áll össze egy színházi este. Egy-egy este során négy-öt ilyen történetet tudunk meghallgatni és megnézni a színpadon. És általában ezek nagyon sikeresek szoktak lenni ezek az előadások, merthogy rólunk szólnak ezek a történetek. Ezért szeretik a nézőink őket.

R.: - Mi lesz a program a hétvégén?

Bárádi József pszichiáter: - A Ferencvárosi Művelődési Központ, ahol zajlott ez a bizonyos pszichodráma előadás, ott lesz a születésnapi előadásunk május 10-én pénteken tizennyolc órától. És aztán május 11-én tizenkét órától tizennyolc óráig átmegyünk a Pikoló Színházba és itt három külföldi színtársulat fog föllépni, akik ugyanezt a műfajt űzik. Tehát Finnországból, Svájcból, Ukrajnából érkeztek vendégeink és őket láthatják a nézők tizenegyedikén tizenkettőtől tizennyolc óráig. Majd ismét átköltözünk a Ferencvárosi Művelődési Központba és ott tizenkilenctől huszonnégy óráig a Magyarországon rajtunk kívül létrejött társulatokat láthatják, akik ellátogatnak erre a helyre.

süti beállítások módosítása