Japán előadás a Merlinben

Szaitó Ajumu: Teknõsbéka, vagy... (Karinthy Frigyes: Teknõsbéka vagy ki az õrült a csárdában címû színdarabja alapján)

Szaitó Ajumu 1992-ben fedezte fel Karinthy Frigyes Teknõsbéka vagy ki az õrült a csárdában címû, negyed órás darabjának japán fordítását, és az akkori színtársulatánál workshopokhoz használta fel. Így a darab fokozatosan bõvült, míg 1995-ben elõ nem adták Szapporóban az egy órásra kibõvített változatát. Nagyon jó kritikákat kapott, és Szaitó Ajumu többször is megrendezte azóta. 1997-ben meghívták a Tokiói Nemzetközi Színházi Fesztiválra, azóta pedig Japán-szerte ismertté vált.

 

Elmegyógyintézet. Egy pszichiáternek készülő orvostanhallgató jelenik meg intézménylátogatásra, és találkozik Haduva doktorral, aki új betegnek nézi a diákot. El is kezdi a vizsgálatát, ám végül kiderül a tévedés. Az egyetemista megtudja, hogy a különleges kórteremben egy nagyon veszélyes beteg tartózkodik: teknősnek képzeli magát. Az orvost sürgős esethez hívják, és magára hagyja a diákot a teremben, aki a belépő ápolót hiszi őrültnek, az ápoló pedig őt egy újabb teknősnek. Ekkor megjelenik a valódi Teknős...

 

 

 

 

Szaitó Ajumu 1992-ben fedezte fel Karinthy Frigyes Teknősbéka vagy ki az őrült a csárdában című, negyed órás darabjának japán fordítását, és az akkori színtársulatánál workshopokhoz használta fel. Így a darab fokozatosan bővült, míg 1995-ben elő nem adták Szapporóban az egy órásra kibővített változatát. Nagyon jó kritikákat kapott, és Szaitó Ajumu többször is megrendezte azóta. 1997-ben meghívták a Tokiói Nemzetközi Színházi Fesztiválra, azóta pedig Japán-szerte ismertté vált.

A TPS Színház (Theater Project Sapporo) a Hokkaidói Színház Alapítvány által működtetett, szapporói illetőségű professzionális színtársulat. Az amerikai regionális színház szolgált modelljéül. Noha főként Szapporóban tevékenykednek, együttműködnek más területi, illetve tokiói színházakkal, színházi személyekkel is.

Japánra fordította Ivaszaki Ecuko,  magyar szöveg: Mayer Ingrid
Rendezte: Szaitó Ajumu
Asszisztens: Kimura Hirocugu
Szereplők:  Őrült: Szaitó Ajumu
  Ápoló: Nagatosi Jaszusi
  Orvostanhallgató: Takada Noricsika
  Orvos: Jamano Hiszadzsi
Díszlet: Takada Hiszao         Világítás: Kumakura Hideki

JAPÁN NYELVEN, MAGYAR FELIRATTAL!

2005. OKTÓBER 11-12. 19.00
MERLIN SZÍNHÁZ


OKTÓBER 14. PÉCS, OKTÓBER 16.
DEBRECEN

1052 Bp. Gerlóczy u.4.
317-93-38
         szervezes@merlinszinhaz.hu

JEGYÁR: 2000.-

süti beállítások módosítása