MOL GURULÓ SZÍNHÁZ

Budapest, 2005. október 4.  - Újabb pályázati program sikeres lezárását jelentette be ma a MOL Rt. a Thália színházban tartott sajtótájékoztatón. A SEGÍTHETEK? MOL GYERMEKGYÓGYÍTÓ PROGRAM eredményét a zsûri nevében Kozma Imre atya ismertette, majd Ferencz I. Szabolcs, a MOL Rt. kommunikációs igazgatója útjára indította a harmadik, a teljes közép-európai régiót érintõ, kulturális pályázatot MOL GURULÓ SZÍNHÁZ címmel.


 A MOL sajtóközleményben számolt be a Tehetségtámogató Program eredményeiről:

A MOL Rt. támogatási stratégiájában kiemelkedő szerepet tölt be a növekvő társadalmi felelősségvállalás. A vállalat ezért több irányba kiterjedő pályázati rendszert dolgozott ki, melyben figyelmet fordít az oktatás és egészségügy területeire, csakúgy, mint a közép-európai kulturális és tudományos élet élénkítésére. Tavasszal meghirdetett első pályázatával, a SEGÍTHETEK? MOL TEHETSÉGTÁMOGATÓ PROGRAM-mal több, mint száz tehetséges gyermek és fiatal szakmai képzését és fejlődését segítette összesen több, mint 35 millió forinttal.

A napokban lezárult második sikeres pályázat, a SEGÍTHETEK? MOL GYERMEKGYÓGYÍTÓ PROGRAM élmény- és művészetterápiás kurzusok, programok finanszírozására, tartósan beteg vagy súlyos betegségből lábadozó gyermekek lelki rehabilitációjára, illetve a folyamatos kórházi kezelésre szoruló gyermekek kórházba szállítási költségeinek megtérítésére irányult. A pályázatokat elbíráló zsűriben olyan közéleti személyiségek vettek részt, mint Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Béres Alexandra, Erős Antónia, Dr. Buday-Gyarmati Andrea, Halász Judit és Dr. Huszár András a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. A zsűri munkáját neves szakemberekből álló csapat, Dr. Vissy Mária, Dr. Császár Ildikó és Kiss György Ádám segítették.

A pályázati eredményt Kozma Imre atya ismertette: a zsűri döntése alapján a MOL Rt. 45 millió forinttal támogat összesen 26 civil szervezetet. A nyertesek között van az elismert szakmai háttérrel rendelkező Bátor Tábor Alapítvány is, melynek táborvezetője, Czech Linda mondott köszönetet az alapítványok és egyesületek nevében.

A MOL-csoport nemcsak Magyarország határain belül, de a közép-európai régióban is jelentős társadalmi szerepvállalásra törekszik. Új, idén harmadik pályázati kiírása is az egész régiónak szól. A régió kulturális élete legalább annyira sokszínű, mint amennyire közös gyökereit és forrását tekintve. A MOL GURULÓ SZÍNHÁZ PROGRAM a kultúra országhatárokon átívelő, hídépítő szerepének erősítését kívánja támogatni színházi vendégjátékok és fellépések támogatásával. A kezdeményezést Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója, a POSZT fesztiváligazgatója üdvözölte és kiemelte a pályázat hiánypótló jellegét.

A MOL GURULÓ SZÍNHÁZ programja segíteni kívánja a működési területén lévő hét ország hivatásos színházai közötti "gördülékenyebb" kapcsolattartást és együttműködést. Pályázatára a MOL-csoport operációs országaiban működő (Csehország, Horvátország, Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Románia), állandó társulattal rendelkező kőszínházak és nagy múltú szabadtéri színpadok jelentkezését várják.

Ferencz I. Szabolcs, a MOL Rt. kommunikációs igazgatója beszédében elmondta: "Ha a művészet feladata a kultúra gyökereinek táplálása, hagynunk kell az alkotókat, hogy járják a maguk útját, bárhová vigye is őket" - vélte John F. Kennedy. A MOL csak egyet tud érteni ezzel a véleménnyel: járják csak a maguk útját a művészek, afféle futárként, hírnökként erősítsék a kapcsolatot jártukban keltükben Közép-Európa népei között. Az út járásához szükséges üzemanyagot pedig szívesen biztosítja számukra Közép- és Kelet-Európa legnagyobb olajipari vállalata, a MOL Rt."

További információ:
MOL Rt. Sajtóiroda
Tel.: 464-1653

 

 

MOL GURULÓ SZÍNHÁZ

 

A MOL GURULÓ SZÍNHÁZ pályázati programja keretében létrejövő színházi vendégjátékok lehetőséget nyújtanak a Közép- és Kelet-Európában élő népeknek egymás jobb megismerésére kulturális értékeiken keresztül. A kulturális területen elinduló együttműködés reményeink szerint az élet más területein is megerősíti az együttműködési szándékot a régió országai között.

A pályázati kiírásban megnevezett hivatásos színházak és operák száma a MOL operációs országaiban mintegy 160. A hét ország színházi intézményrendszere között vannak különbségek: amíg Magyarországon nagy hagyománya van a szabadtéri színházak működtetésének, a többi országban ez a tevékenység szabadtéri helyszíneken tartott fesztiválok formájában jelenik meg.  A kiírás több nemzetközi fesztivált is támogat. A pályázat így összesen közel 170 színházi intézményt érinthet.

A pályázaton elnyerhető üzemanyagköltség egy vendégjáték összköltségeinek 20-30%-át teszi ki. Az egyre szűkösebb költségvetési pénzekből működő színházak az utóbbi években kevésbé engedhetik meg maguknak turnék szervezését, a szolgáltatások (szállás, ellátás) költségei egyre nőnek, a bevétel lehetősége viszont évek óta stagnál. Az egyes társulatok többnyire más forrásokból is támogatott rendezvények, fesztiválok alkalmából tudnak útnak indulni. Reményeink szerint a MOL Guruló Színház programban elnyerhető támogatás  ösztönző erőként is hatni fog a hiányzó költségek megszerzésére helyi avagy központi forrásokból.
 
A pályázók köre
Ország Fővárosi színházak  Vidéki
színházak  Szabadtéri színházak,
nyári fesztiválok Nemzetközi fesztiválok Összesem
Magyarország 18 18 10 3 49
Románia 11 32 - 1 44
Csehország 14 13 1 1 28
Szlovákia 3 5 - 1 9
Szerbia és Montenegro 8 8 - 1 17
Horváthország 3 6 3 1 13
Szlovénia 3 4 3 1 11
ÖSSZESEN     172

Magyarország (46)
Budapest: 18 színház
Vidék: 18 színház
Szabadtér: 10 színház

Határon túli magyar színházak (14)
Romániában: 10 színház
Szlovákiában: 2 színház
Szerbiában: 2 színház

Románia (33)
Bukarest: 11
Vidék: 22

Csehország (27)
Prága: 14
Vidék: 13

Szlovákia
Bratislava: 3
Vidék: 3

Szerbia és Montenegro (14)
Belgrád: 8
Vidék: 6

Horváthország (9)
Zágráb: 3
Vidék: 6

Szlovénia (7)
Ljubjana:3
Vidék: 4

 

Pályázati kiírás

 


A Közép-Európai régió kulturális élete legalább annyira különböző és sokszínű, mint amennyire közös gyökereit és forrását tekintve. A kultúra hídépítő szerepe sokszorosan bebizonyosodott, fejlődéséhez azonban mecénásokra van szükség. A Segíthetek? MOL Guruló Színház program célja, hogy ápolja és elmélyítse a régió országai közötti kulturális kapcsolatokat és élénkítse az érintett országok közötti kulturális párbeszédet. A MOL-csoport ezzel a programmal szeretne hozzájárulni a térség kulturális életének felpezsdítéséhez, illetve a határon túli magyar kultúra értékeinek népszerűsítéshez.

1. Általános információk

A MOL Rt. pályázatot hirdet az országhatárokon átnyúló színházi vendégjátékok és fellépések üzemanyag-támogatására és ezzel a vendégszereplés lehetővé tételére a MOL-csoport operációs országai között.

A pályázat célcsoportja:

A pályázatra a MOL-csoport operációs országaiban működő (Csehország, Horvátország, Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Románia), állandó társulattal és székhellyel rendelkező, hivatásos színházainak, valamint a következő fesztiváloknak a jelentkezését várjuk: 
- Kisvárdai Határon Túli Színházak Fesztiválja
- Határon Túli Magyar Színházak II. Tiszaújvárosi Találkozója
- POSZT - Pécsi Országos Színházi Találkozó
- Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál (Románia)
- Pilzeni Nemzetközi Színházi Fesztivál (Csehország)
- Nitrai Nemzetközi Színházi Fesztivál (Szlovákia)
- BITEF-Nemzetközi Színházi Fesztivál (Szerbia és Montenegro)
- Eurakaz- Színházi Fesztivál (Horvátország)
- Exodos-Kortárs Színházi Fesztivál (Szlovénia)

 

2. A pályázók köre:

Pályázatot nyújthatnak be vendégjátékon fellépő vagy vendégjátékot befogadó:
• állandó társulattal, székhellyel rendelkező, hivatásos, drámai színházak és operák;
• szabadtéri színházak, amelyek legalább 15 éve folyamatosan működnek és évente legalább egy önálló bemutatót hoznak létre;
• a pályázati kiírásban megjelölt fesztiválok, illetve az azokra meghívott produkciók.

3. A támogatás formája, mértéke:

Formája: igazolható üzemanyagköltségek megtérítése üzemanyagkártya formájában

A hozzájárulás időtartama: a vendégjáték/fellépés időtartama

4. A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje:

A pályázatot 1 eredeti és 1 másolati példányban, magyar vagy angol nyelven, zárt csomagolásban, ajánlott küldeményként kell benyújtani az alábbi címre: MOL Guruló Színház Budapest, 1241 Pf. 27.

A pályázat benyújtásának határideje: folyamatos 2006. október 1-ig.

5. Az elbírálás módja és határideje:

5.1. A pályázat érvényességének vizsgálata

Valamennyi, a megjelölt postacímre beérkező pályázat iktatásra kerül, az iktatási szám egyben a pályázat azonosító jele is. A beérkezést követően a pályázat formai vizsgálatára kerül sor.

5.2. A pályázat tartalmi elbírálásának kritériumai

Azokat a pályázatokat támogatjuk, amelyek tartalmilag a pályázati kiírásnak maradéktalanul megfelelnek, tartalmazzák az előírt összes dokumentumot és a pontosan kitöltött adatlapot. A formai vagy tartalmi hibát, hiányosságot tartalmazó pályázatok érvénytelennek minősülnek. Az elbírálásnál előnyt élveznek a régió kulturális értékeit reprezentatívan, színvonalasan képviselő produkciók valamint a közönségkapcsolatok fejlesztésére alkalmas előadások. Támogatás csak akkor folyósítható, ha a vendégjátékot előállító és az azt fogadó intézmény is hivatásos színház (kivételt képeznek ez utóbbi alól a pályázati kiírásban megjelölt fesztiválok).
A támogatás célja a színházak közötti együttműködés elmélyítése, a regionális együttműködés és kommunikáció élénkítése a MOL operációs országai között.

Nem részesülhet támogatásban az a szervezet, amely megtévesztő vagy valótlan adatot szolgáltatott.

5.3. Elbírálás határideje

Az elbírálás határideje: pályázat beérkezésétől számított 60 nap, de legalább két hónappal az adott rendezvény előtt. Indokolt esetben az elbírálási határidő csökkenthető. 

6. Pályázók döntést követő kiértesítése

A döntésről - támogatás, elutasítás - a pályázók postai úton értesítést kapnak.


7. További információ:

Egy pályázó több pályázatot is beadhat az adott időszakra vonatkozóan. (2005. október 1 - 2006. október 1.)
A pályázatban benyújtott dokumentumokat a MOL Rt. nem őrzi meg, visszaigénylésükre lehetőség nincs.

A pályázati kiírás és adatlapok letölthetőek a MOL Rt. honlapjáról a www.mol.hu címen.

email cím: guruloszinhaz@mol.hu

 

 

süti beállítások módosítása