Romanovela - Ki fordítja le a szerelemet?

Hat színész és négy zenész találkoznak egy próbajátékon, és a rendezõre várnak. A szerepeket már leosztották: vannak romák és nem romák, nõk és férfiak. A cselekményben felsorakozik minden, ami egy "klasszikus" szerelmi szappanoperához kell: találkozások és boldogság, szembesülések és csalódások. Míg a szereplõk játszanak, zenélnek és táncolnak, a darab és a valóság összefonódik, és olyan mély belsõ rétegek mutatkoznak meg, melyek további boncolgatásra várnak: mennyire vagyunk saját kultúránk foglyai, hogyan befolyásolja a másikról kialakított kép a vele való kapcsolatot és milyen esély van a kölcsönös megértésre?

A kísérleti darab csapata nem mindennapi kihívást fogadott el: elvállalták, hogy kiderítik, mi történik akkor, ha szlovák és román színészek, magyar zenészek, egy német rendező, egy argentín zenei vezető, egy szlovén író - köztük romák és nem romák- összegyűlnek, hogy közösen meséljenek el egy történetet egymásról, magukról, találkozásról, szerelemről.

A kísérleti színházi munka alapkérdése az volt, hogy a kulturális hovatartozások, esztétikai irányzatok ilyen sokszínűsége mellett a résztvevők megtalálják-e azt a közös nyelvet, amin meg tudják osztani egymással személyes élményeiket az előítéletekről, az együttélésről, a kapcsolatteremtésről. És ez a laboratóriumi színházi kísérlet valóban jó metaforának bizonyult a jóval több, mint 25 kulturális közösséget átölelő Európára, a kisebbségekkel való bánásmódra, a létező kulturális különbségekre és a róluk szóló klisékre.

 

A darabot Magyarországon Budapesten, Pécsen, Szegeden és Debrecenben mutatják be, magyar felirattal és hangalámondással. A nemzetközi turné további állomásai: Ausztria, Szlovákia, Románia, Szlovénia és Olaszország.. A darab a Kultúra 2000 program és az NKA támogatásával valósulhatott meg, a nemzetközi együttműködés magyarországi partnere az Artemisszió Alapítvány volt. ( www.artemisszio.hu)

 

szerző Ana Lasic (Szlovénia).

rendező Dirk Cieslak (Németország).

koreográfus Annika Luschin (Ausztria).

zenei vezető Santiago Blaum (Argentína),

zenészek: Balogh Gusztáv (Magyarország), Boros Attila (Magyarország), Katona Gergely (Magyarország).

Színészek: Milan Godla, Jan Ziga, Alena Klemparova, (Szlovákia)

Claudia Ramona, Andrei Seufan (Romania)

 

 

A program gazdája a gráci Uni-T szervezet. (honlapjuk: http://www-gewi.kfunigraz.ac.at/unit/ )

 

Előadások:

Október 11. 20h Budapest, Tűzraktár (IX. Tűzoltó u. 54-56)

Október 13. 20.30h Szeged, Régi Zsinagóga (Hajnóczy u. 12 Tel.: 62/312-303)

Október 25. 20h Debrecen, Lovarda (Kassai út 26. Tel: (52) 426-180/7095)

Október 29. Pécs Ifjúsági Ház (Nagy Lajos király útja 1. Tel.: (72) 211-511)

süti beállítások módosítása