Frank Castorf, Krzysztof Warlikowski, Maladype, Artus

A BUDAPESTI ÕSZÍ FESZTIVÁL színházi programja

Berobbant az õsz: négy nap múlva elkezdõdik a Budapesti Õszi Fesztivál. Kovalik Balázs mûvészeti vezetõ törekvése, hogy kuriózum elõadásokat hozzon Budapestre, szerencsére idén sem lankadt.

A berlini Volksbühne Bulgakov előadására (okt. 22, 23. 19.oo Nemzeti Színház) állítólag már nem is lehet jegyet kapni.

Frank Castorf, az utóbbi másfél évtized európai viszonylatban is meghatározó jelentőségű alkotója 1992-ben vette át a Volksbühne vezetését, s tette rövid idő alatt minden szempontból nyitott, számos rendezvényt befogadó kulturális centrummá, a jelenkori színházi élet egyik legizgalmasabb és legaktívabb színházi műhelyévé. A magyar közönség első ízben találkozhat kivételes formátumú, provokatív élű, mélyen önreflexív, heves vitákat kavaró előadásainak egyikével.

A negyvenes évei elején járó Krzysztof Warlikowski már nem csak napjaink lengyel színházának kimagasló alkotója, hanem világsikerei révén az európai új rendezőgeneráció egyik legismertebb képviselője. Sarah Kane Megtisztulva című darabjából rendezett előadását (okt.22, 23. 19.oo Millenáris Teátrum) nem csak a Kane rajongóknak érdemes megtekinteni. Azon túl, hogy érdekes lehet az összehasonlítás a néhány évvel ezelőtt Zsótér által színre vitt produkcióval, egy olyan előadás érkezik most Budapestre, mely a 2001-es premierje óta szinte folyamatosan járja európai fesztiváljait.

Színházi vonalon a hazai színeket idén a Maladype Színház és az ARTUS Társulat képviseli. Balázs Zoltánt és munkáját nem kell bemutatni a pesti közönség előtt. Mostani vállalkozásukban, Hölderlin egyetlen, Magyarországon még soha nem játszott drámáját, az Empedoklészt álmodják színpadra (okt. 19, 20. 19.oo Bárka Színház).
Goda Gábor performance előadásában Don Quijote története kerül a csak a képernyőkben létező virtuális és a valós közönség tekintetének kereszttüzébe. Színház, képzőművészet, film, installáció egyetlen produkcióban: Don Quijote Mauzóleum (okt. 17, 18,  21, 22, 25, 26. 20.oo Artus Stúdió)

A Budapesti Őszi Fesztivál 2005. október 14-23.

Fesztivalvaros.hu


süti beállítások módosítása