A SAMESZ VISSZATÉR!

Máté Lajos estje a József Attila Színházban 2005. november 7-én este fél nyolckor

Tavasz tájékán jelent meg Máté Lajosnak a Samesz voltam a Mûvész Színházban címû könyve a Criticai Lapok Könyvek gondozásában.
Máté Lajos, az Új Színház örökös tagja húszévesen került a Várkonyi Zoltán - Apáthi Imre vezette Mûvész Színházba asszisztensnek, vagy ahogy akkor hívták, samesznek, és a magyar színháztörténet csodálatos korszakának lett szemtanúja.

Szerencsére, minderről naplót vezetett, melyben megörökítette az azóta legendává nőtt Művész Színházat, melyben Várkonyi Zoltán irodalmi csemegéket párosított igazi közönségdarabokkal. Színre került Steinbeck Lement a hold, Cocteau Rettenetes szülők, Pirandello Ember, állat, erény, Anouilh Euridike, Giraudoux Trójában nem lesz háború és Miller Édes fiaim című műve mellett Agatha Christie Tíz kicsi néger című krimije és Zerkovitz Béla operettje, a Csókos asszony is. Azóta óriásokká nőtt fiatal színészek kezdték itt a pályájukat, akik igényesen és hitelesen tolmácsolták a műveket, amelyek zömét Apáthi Imre főrendező és Várkonyi Zoltán rendezett. A társulatban játszott Apor Noémi, Bulla Elma, Fónay Márta, Földényi László, Kiss Manyi, Pataky Miklós, Pécsi Sándor, Ráday Imre, Sennyei Vera, Szabó Sándor, Tolnay Klári, Uray Tivadar, Zách János, és a ma is köztünk élő és dolgozó Bárdy György, Darvas Iván, Komlós Juci, Lorán Lenke, Mednyánszky Ági.
A Művész Színházat 1949-ben államosították, társulatát szétoszlatták.
***


A szerző, a samesz, Máté Lajos a József Attila Színházban 2005. november 7-én este fél nyolckor szót ejt majd minderről: a korszakról, a politikáról és művészetről, és még sok másról, többek közt készülő új könyvéről is.
Közreműködik Sztarenki Pál, a József Attila Színház művésze, aki nemcsak szemelvényeket fog fölolvasni, hanem a saját MátéLajos-történeteiből is mesél majd.
A beszélgetőtársuk Lőkös Ildikó, a kötet szerkesztője.

Máté Lajos: Samesz voltam a Művész Színházban / Színházi napló 1948-51
Fotó: Kálmán Béla
Szerkesztő: Lőkös Ildikó
A kéziratot gondozta és jegyzetekkel ellátta: Pap Ibolya
A kötetet tervezte: Józsa Ágnes
Kiadó: Criticai Lapok Könyvek
Felelős kiadó: Szűcs Katalin Ágnes, Kállai R. Gábor
Megrendelhető: critica@eposta.hu
                            terjesztés@ujmandatum.hu

süti beállítások módosítása