richard2nixon

Shakespeare - Suda - Csirmaz

- játék egy elnökkel, egy királlyal, egy felvonásban -
Thália Színház - Új Stúdió

II. Richárd — akinek történetét Shakespeare alkalmazta színre — és Richard Nixon amerikai elnök ugyanazokkal a gondokkal kellett, hogy szembenézzenek hatalomra kerülésükkor...

II. Richárd — akinek történetét Shakespeare alkalmazta színre — és Richard Nixon amerikai elnök ugyanazokkal a gondokkal kellett, hogy szembenézzenek hatalomra kerülésükkor. Politikailag gyengék voltak, az ellenzékük viszont túl erős; az előző vezetőktől egy-egy költséges háborút örököltek, amelyeknek képtelenek voltak véget vetni; ráadásul folyamatos pénzügyi gondok is nyomasztották őket. S bár mindkét vezető mögött egy okos és erőteljes mentor állt — Richárdnál Gaunt, Lancaster hercege, míg Nixonnál Henry Kissinger —, hatalmuk visszaállításának érdekében mégis mindketten törvénytelen — igaz, az adott korokban megszokott — politikai cselre szánták el magukat. Ez a manőver azonban mindkét esetben balul sült el, és a vezetők már képtelenek voltak megakadályozni, hogy őket magukat is beszippantsák a kipattant botrányok, melyek végül elkerülhetetlenül a lemondásukhoz vezettek — Anglia ill. az Egyesült Államok történetében először.


A darab párhuzamosan követi a két történetet a kezdetektől a lemondásokig úgy, hogy a szereplők egyszerre léteznek II. Richárd tizennegyedik és Nixon huszadik századában. Egy fordulatos, pergő politikai krimi alakul ki így, ami hat epizódban izgalmas betekintést enged a nagypolitika időtlen kulisszatitkaiba. Az előadásban az újrafordított shakespeare-i szövegen túl eredeti dokumentumok — a Watergate-szalagok, beszédek, tárgyalási jegyzőkönyvek — részletei is megtalálhatóak, hogy minél hitelesebb képet festhessünk a korok politikai hangulatáról.

II. Richárd / Richard M. Nixon - Karsai J. András
John Gaunt / Henry A. Kissinger - Simonfi Amália
Northumberland / Demokrata Párt - Karsai Veronika
Henry Bolingbroke / Gerald Ford - Lőrincz Levente
Tanácsos / Charles W. Colson - Jezsó Krisztina
Isabella, importkirályné / First Lady - Szörényi Júlia
Robert de Vere - Thomas Mowbray - Aumerle - Takács Gergő

Fordítás - Csirmaz Előd Pál
Mozgás - Karsai Veronika
William Shakespeare II. Richárd c. műve nyomán
Írta és Rendezte- Suda Balázs Róbert

WEB-LINK: www.richard2nixon.hu

Szakmai bemutató:
2005. november 10. 19:30

Nyilvános Premier:
2005. december 28. 15:00 és 19:30

süti beállítások módosítása