Párhuzamos történetek

Nádas Péter november 10-én mutatja be új könyvét a Litera és a Bárka Színház rendezésében. A szerzõ felolvas a mûbõl, melyet Vidovszky László erre az alkalomra komponált Tizenkét duó címû mûve tagol.

A Litera bemutatja

Nádas Péter:
Párhuzamos történetek
című új könyvét
Időpont: 2005. november 10., csütörtök, 19 óra
Helyszín: Bárka Színház, Vívóterem

A szerző felolvas új könyvéből, amit Vidovszky László két vonóssal előadott, erre az alkalomra komponált etüdje tagol. Előadja Németh Márta (brácsa) és Varga Ferenc (hegedű). A szerző az est végén dedikálja könyvét az érdeklődőknek. (A Párhuzamos történetek a helyszínen kedvezménnyel megvásárolható.)

Nádas Péter


A néma tartomány
Párhuzamos történetek 1.

A Párhuzamos történetek talán legfeltűnőbb vonása, az életmű ismerői számára is meglepetést jelentő újdonsága az egymástól lényegében független történetek olyan elképesztő sokasága, amelyet semmiféle realista konstrukció nem lenne képes egyetlen elbeszélésben összefogni. E regény történetei szinte ugyanúgy megszámlálhatatlanok, mint ahogyan azt sem tudnánk összeszámolni, hány emberrel találkoztunk életünkben, mégis egyetlen elbeszéléssé olvadnak össze.

 


Az éjszaka legmélyén
Párhuzamos történetek 2.

A regény egyetlen, nagy elbeszélése azonban nem ezeket a történeteket beszéli el, hanem a testek egymásra hatásának, egymásra gyakorolt vonzásának, egymásra irányuló vágyakozásának és egymásról őrzött emlékezetének nagy történetét. Ebben a burjánzó elbeszélésben jönnek létre olyan csomópontok, amelyek különböző személyekkel azonos időben és azonos helyen (a másik test az érzetben), azonos időben különböző helyeken (a másik test a vágyban), azonos helyen különböző időkben (a lakás, a ház, a város emlékezete a testben), illetve ugyanazon személlyel különböző helyeken és időkben (a saját test az emlékezetben) megesett dolgokat kapcsolnak össze. Az elbeszélésnek ez a csomópontról-csomópontra haladó mozgása vetíti ki aztán a rekonstruáló képzeletbe a történetek szövegen túli valósággá összeálló szövevényét, mely így gyakorlatilag és elvileg egyaránt kimeríthetetlen, és ezért képes egy semmiből megteremtett, társadalmilag és történelmileg mégis szigorúan meghatározott, az általunk ismert vagy ismerhető reáliáknak akkurátusan megfelelő, szövegen túli világot alkotni. Ahogy ez létrejön, az ennek a regénynek a legnagyobb titka és egyben világirodalmi teljesítménye.


A szabadság lélegzete
Párhuzamos történetek 3.

A Párhuzamos történetekkel létrejött az a mű, amely komolyan veszi és megválaszolja a realizmus felbomlása, a századelő újító kísérletei és a nouveau roman által felvetett kérdéseket, ugyanakkor visszaadja az olvasás gyönyörét, és kiállja az összehasonlítást a tizenkilencedik századi nagyrealizmus legnagyobb műveivel.

Jelenkor Kiadó

süti beállítások módosítása