LGT fénykoncert a Planetáriumban

A LézerSzínház november 12-én szombaton este mutatta be LGT címû új fénykoncertjét a népligeti Planetáriumban.

A különleges hangulatú épület hatalmas kupoláján lézerfények keltették életre a Locomotív GT életművéből összállított közel egy órás zenei programot. A több tételes darab, egy - közel 2 és fél órányi koncert és stúdiófelvételből készített - hangkollázs.

Az előadáson a "látható zene" élményét sokféle fényhatás összehangolt koreográfiája biztosította. Térben mozgó egyvonalas "asszociációs" grafikák, matematikai függvények oszcillogramjai, penge finomságú fénysugarak ezrei és az optikai fénytörések több milliószorosra nagyított hibájaként keletkező interferencia-felhők színes tánca keltette életre a zene hangulatát.

A planetáriumi fénykoncertek előadóit "lézeristának" hívják . A koreográfia instrukciói szerint ők mutatják be a művet. A lézeristák "fényorgonán" játszanak, számítógépes rendszereken keresztül irányítják a fénysugarak extatikus táncát.

A műsor gerincét adó grafikai programhoz, a digitális animációkat Hadházy Kata, Dorcsinecz János, Fujkin István és Vágó Zoltán,- a zenei összeállítást Dara Viktor készítette. Lézerista előadók: Balczer Sándor, Nagy Kálmán, Rakoncza Péter és Nagy János. A fénykoncert rendezője Hegedüs György.

Az előadást követő sajtóbeszélgetésen - a zenekar képviseletében - Somló Tamás segítette felidézni az eredeti felvételek létrejöttének kalandos történetét.

 

süti beállítások módosítása