Osiris Tudósítások

A mozgássorozatok, kifejezésmódok kombinációi egy központi téma analógiái, amit sokszor lehetetlen és szükségtelen visszavezetni a kiindulási ponthoz. Az Artus sokat bíz nézõire, a jelenségek/cselekvések sorozata sok kérdést és választ hordoz magában, melynek számtalan "korrekt" interpretációja létezik.

Személyesség, költőiség, mítosz, abszurditás
Ízisz és a tizennégy részre feldarabolt Ozirisz utódai a mai napig folyamatosan újraélik a régi történetet. Ami kívülről sérthetetlen, az belül beteg, végül szétporlad. Egy izolált, steril világ óhatatlanul belülről rohad. Az idill mindig ijesztően titokzatos. Az Artus előadása cselekvő színház. Profán rítusok, képi és zenei jelenségek jellemzik. A cselekvés színháza.

A szereplők:
Egy XIX. század végi család: fiatal pár és gyermekeik, akik túszul ejtik saját szüleiket: Bakó Tamás, Czétényi László, Dombi Kati, Gold Bea, Lipka Péter, Nagy Andrea, Umniakov Nina,
Az idős Izisz napjainkban: Zarnócai Gizella
Egy japán sztárriporter: Kiss Erzsi m.v. 
Anubisz, az egyiptomi kutya: Oldal István
Osiris - Isis árnyjátéka: Gyimesi Judit, Tr.Szabó György

Zene/média/video:
A japán teaszoba TV stúdióvá alakul át, mikor Kiss Erzsi saját zenéjével riporterként folyamatosan "élőben tudósítja" a színpadi eseményeket, melyekhez képi kommentárok is társulnak, és a néhol beleszövődnek Schubert: Halál és a Lányka akkordjai is.

"Az emlékezetben bolyongó és a jelen asszociációit is "előhívó", feltáró előadás szabadon mozog térben, időben és kultúrák közt. Az előhívás fogalmát több jelenet a maga tárgyi formájában is ismétli: film előhívása, fénykép készítése, csontváz kiásása. Eszközeiben, asszociációs mezejében az Osiris sem egységre, sem önkorlátozásra nem törekszik. A kultúrák közt, időben és térben éppoly szabadon válogat, mint a színházi eszközeiben: van itt gésa, egyiptomi szarkofág és keresztény mitológia, XIX. századi jelmez és kortárs műtőasztal, árnyjáték, tánc, mozgás és élő zene." (Tompa Andrea)


Zene: Kiss Erzsi, Temesvári Balázs,
Jelmezterv: Berzsenyi Krisztina,
Díszletterv: Sebestyén Ferenc,
Világításterv: Kocsis Gábor,
Díszlet építés: Oldal István, 
Videó: Ernst Süss
Kellékek: Sipos Orsolya, Kocsis Gábor, Oldal István, Gold Bea,
Külön köszönet: Pablo Campos, Pápai István
Rendező - koreográfus: Goda Gábor

Az előadás a MU Színházban látható,  2005. NOVEMBER 25., 26., 27.-én este 8kor


 

süti beállítások módosítása