“Az örök Kalotaszeg"

A Magyar Állami Népi Együttes bemutató elõadása a Hagyományok Házában. Kalotaszeg a magyar nyelvterület néprajzi tájai közül az elsõk között került a figyelem középpontjába. A Hagyományok Háza alkotói úgy érezték, elérkezett a szintetizálás ideje, és a megismert anyagot ezért összefoglalásszerû mûsorba rendezték, hogy most a nagyközönség elé tárják.

A zene tekintetében számukra ezt a szintézist Varga Ferenc "Csipás", bánffyhunyadi prímás művészete jelenti, aki a tájegység minden nemzetiségének olyan zenei színvonalon muzsikált, amit nyugodtan nevezhetünk klasszikusnak. A XIX. század nemzeti ébredésének stílusából táplálkozó zenei nyelv, amelybe "Csipás" a vidékre jellemző dallamokat oltotta, felülmúlhatatlan példája a prímás zenei zsenialitásnak és ízlésének. Ennek megjelenítését az alkotók olyan produkcióban képzelték el, ahol a vidék nemzeteinek jellemző, foglalatba helyezett táncai ezzel a zenével fonódnak össze.

Varga Ferenc "Csipás" muzsikáját Vizeli Balázs (Téka zenekar), Gombai Tamás (Fonó zenekar), Pál István "Szalonna" (Fonó zenekar), Varga István "Csipás" prímások idézik fel.

A műsorban Demeter Erika (román), Herczku Ágnes és Lengyel László "Türei" (magyar), valamint Varga István "Csipás" (cigány) dalokat énekelnek.

A műsort Kelemen László szerkesztette.

Jegyrendelés: 201-5017 / 225-1012

Előadások időpontja és helyszíne: december 9. és 10.,  19 óra, Hagyományok Háza

süti beállítások módosítása