A mi Józsink

Gosztonyi János: A mi Józsink címû darabját 2005. december 9-én, pénteken este 7 órakor mutatja be a kecskeméti Katona József Színház a Kamaraszínházban. Rendezõ: Ádám Tamás   Díszlet: Mira János Koreográfus: Szögi Csaba

Kecskemét szülötte, Katona József írta: "Köszönöm azt a helyet, amelyen bölcsőm rengett és a sírt, amelyben majd egykor jó szüléim elnyugodnak. Ha magam elmúlok, megmarad ezen sorokban érted égő szeretetemnek bélyege."

Gosztonyi János színműve nem más, mint Katona ébresztése: játékos formában találkozik a drámaköltő egykori színésztársaival, miközben a letört 48-as forradalom és szabadságharc után már a Bach-korszakban vagyunk, amelyben a "Világos"-t a sörre sem szabad mondani, a "mArad" igét pedig nem lehet használni, mert benne van: "Arad". Hiába halt meg a költő, a cenzor nyomása, "pudvás tompora" éppúgy ránehezedik, mint életében, a városi hivatalnokok és urak - mint a Magyar Ugar képviselői - éppúgy lehúzzák a sárba, mint életében, "a játékszíni költőmesterség" éppúgy "lábra nem tud kapni", mint életében. A feltámasztott Katonától viszketnek a hivatalnokok. A vidám színtársulat a komoly játék során a korabeli (német nyelvű hagyományokból kitörni akaró) színjátszás furcsaságait és a költő szükségszerű ütközéseit egyaránt megidézi. Gosztonyi Tanár Úr (az író, a sokoldalú színházi művész) kitűnő és élvezhető színdarabot komponált, amelyben (a társulat diákos és néha tiszteletlenül is hűséges színi bakugrásaival együtt) Katona József rendkívüli színpadi tehetségét, nyelvi erejét és gazdagságát is érzékelhetjük, érted - a közönségért  - érzett szeretetének égő bélyegével.

ŐSBEMUTATÓ
Gosztonyi János
A MI JÓZSINK
dance macabre 2004

A játszó személyek:

Pergő Celesztin, színidirektor SIRKÓ LÁSZLÓ
Ercsey Károly, titkár FLÓRIÁN ANTAL
Binét Imre, hős SZOKOLAI PÉTER
Zebegényi Kornél, táncoskomikus BORI TAMÁS
Bozó István, színész SZARVAS ATTILA
Zongorné Gebhardt Katalin, drámai hősnő PETHŐ ORSOLYA
Széplaki Rézi, drámai szende MAGYAR ÉVA
Galamb Irén, szubrett ANDRÁDI ZSANETT
Józsi SORBÁN CSABA
Komissar RIMÓCZI ISTVÁN
Törteli úr BÁHNER PÉTER

Zongorán közreműködik: Kovács Mihály

Díszlettervező: MIRA JÁNOS
Jelmeztervező: DŐRY VIRÁG
Irodalmi munkatárs: MAGYAR FRUZSINA
Dramaturg: GYERGYÁDESZ LÁSZLÓ
Koreográfus: SZÖGI CSABA
A rendező munkatársa: FRIGYESI TÜNDE

Rendező: ÁDÁM TAMÁS


 

Bemutató: 2005. december 9-én, pénteken este 7 órakor a Kecskeméti Katona József Színház Kamaraszínházában.

 

forrás: Kecskeméti Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása