Díszlet - jelmez

A 81 magyar mûvészt - díszlet-, jelmez- és látványtervezõt - felvonultató album több mint 400 elõadás (színdarab, film, opera) képanyagából válogatva ezernél is több, zömében színes illusztrációval mutatja be az elmúlt tíz év látványterveinek sokféleségét. Az életpályák rövid ismertetése mellett a hangsúly az elõadások tervein és fotóin van.
A könyv kétnyelvû, magyar és angol nyelven olvashatják.

Díszlet - jelmez
Magyar szcenográfia 1995-2005
Bevezető tanulmányok:  Forgách András, Koltai Tamás
Göncöl Kiadó

Mérete: 236 x 296 mm
Terjedelme: 328 oldal
Kötés: keménytábla + védőborító
ISBN 963 9183 56 3


A színház, a film képi világa több mint egy-egy előadás megjelenési kerete: mély és szoros kapcsolatban van az adott korszak kultúrájával, művészetével, szellemi életével.

A hiánypótló kiadvány a színházi előadás megragadhatatlanságát próbálja mégis megmutatni. Ahogy Forgách András fogalmazza meg előszavában, a színházi, illetve filmes látványtervezés önkifejezési forma. Önálló művészeti ág, amit külön tanszéken oktatnak, másrészt továbbra is betagozódik a színház mindennapjaiba. Az előadás során a díszlet és a jelmez titkos rádióadóként működik.

A színháztörténeti áttekintésként is forgatható könyv az elmúlt tíz év látványtervezői tevékenységét mutatja be nyolcvanegy művész közel négyszáz munkáján keresztül. Több mint ezer illusztráció - rajz, terv, makett- és előadásfotó - nyújt bepillantást a tervező munka ritkán tárgyalt világába.

A kötet kétnyelvű, magyarul és angolul - lexikonszerűen, ábécérendben - mutatja be a tervezők munkáit, bőséges színes képanyaggal.

forrás: Szikói Gábor, Göncöl Kiadó

süti beállítások módosítása