Színház.hu hírolvasó

Felhasználóink kérésének eleget téve RSS kimenetet illesztettünk a Színház.hu-hoz. Szolgáltatásunkon keresztül egyszerûen és kényelmesen férhet hozzá az Színház.hu-n megjelenõ tartalmakhoz. Az RSS-hírcsoportokon keresztül folyamatosan, s szinte azonnal értesülhet arról, ha új hír jelenik meg a Magyar Színházi Portálon. 

Mi az RSS? (Wikipedia) >> 

Az RSS az angol Really Simple Syndication kifejezés rövidítése, nyers magyar fordításban igazán "egyszerű hírmegosztásnak" olvasható. Az RSS olyan lehetőséget takar, melynek segítségével egy - vagy több - webportálról, blogról összegyűjthetők a frissen megjelent hírek linkjei és rövid ismertetői. Az RSS használatával elkerülhető, hogy a kedvenc hírportálok, hálónaplók oldalait naponta többször is végig kelljen nézni, hiszen az újonnan felkerült anyagok megjelenéséről az RSS-olvasó programon keresztül értesülünk, mely szinte azonnal jelez, ha a megadott webhelyen új anyagot publikálnak.

A Színház.hu RSS-hírcsatornájához megfelelő hírolvasó (ún. aggregátor) szoftverrel hozzáférhet.

Hogyan tudom használni az RSS-t?

Az egyik legjobban használható RSS-olvasó szoftver Windows alá az ingyenes Feedreader. Egyik hasznos szolgáltatása, hogy a a képernyő jobb alsó sarkában automatikusan felnyíló miniablakokban folyamatosan felvillantja a frissen megjelent hírek címeit.

A szoftver egyszerűen telepíthető, két egyszerű lépésben történik:

1. lépés A program bal felső sarkában lévő ikonra (Add new feed) kell kattintani (vagy lenyomni az F2 billentyűt). Ezt követően egy új ablak nyílik fel (Location of feed), melybe ezt kell bemásolni:

http://szinhaz.blog.hu/media/image/2005-12-29/11851709/feed.xml

2. lépés A cím bemásolása után már csak a Next, majd a Finish gombra kell klikkelni, s az adott rovat be is került hírcsoportjaink közé. Érdemes az alapból beállítottak közül kitörölni azokat, amelyekre nincs szükségünk.

Milyen programokkal érhetem még el az RSS-t?

Szintén egyszerűen kezelhető az RSS Owl nevű alkalmazás, melynek legfőbb előnye, hogy menürendszere magyar nyelvű. Ugyancsak ingyen letölthető a Mozilla Thunderbird levelezőprogram, amely szintén képes az RSS formátumban publikált friss cikkek fogadására (illetve teljesértékű levelezőprogramként is használható), de a sokak által használt Outlook levelezőklienshez is elérhetők ilyen bővítések. Az Internet Explorert használók a Pluck nevű bővítménnyel vértezhetik fel böngészőjüket az RSS-hírek fogadására, míg az Opera és Firefox böngészők alapból támogatják a technológiát, de Linuxhoz és Mac OS X operációs rendszerhez is léteznek ilyen szoftverek.

A hírcsatorna elérhető még RSS 2.0 formátumban is, ezen a címen:

http://szinhaz.blog.hu/media/image/2005-12-29/11851709/feed20.xml

süti beállítások módosítása