Színésznők Londonból

April De Angelis, kortárs angol írónõ  Színházi bestiák (eredetileg: Playhouse Creatures) címû darabját mutatja be az Új Színház a Stúdiószínpadján január 13-án pénteken Lévay Adina rendezésében.

A mű az angol restauráció korában, 1660 és 1670 között játszódik Londonban, amikor a cromwelli diktatúra idején bezárt színházak ismét kinyitnak, s megjelennek az első színésznők a színpadon...

SZÍNHÁZI BESTIÁK
(Enyedi Éva fordítása)

Pokorny Lia | fotó: Nehéz Andrea

>> Jegyvásárlás >>

részlet a műből:

PROLÓGUS

Belép DOLL COMMON. Egy kis tűznél a kezét melengeti. A közönséghez beszél

DOLL: Megszülettem, ez tény. Hogy hogyan, hát, azon a bizonyos ősi módon, de hogy mikor, azt mélyen titkolom, ölembe rejtem, mint egy beteg macskát. Csend. Valamikor régen medvehecceket tartottak itt, csak aztán lett színház. Ha igazi meleg nap volt, esküszöm, még érezni lehetett a medvék szagát. A többiek sokat ugrattak: "Ez nem a medvék szaga, Doll, hanem az uraké!" Pedig a medvéké volt, mert ahányszor sepregettem, mindig találtam medveszőrt.  Amikor kicsi voltam, apám volt a medveidomár. Emlékszem, hogy nyöszörögtek éjszakánként, egymás nyakát nyalogatták, ahol a vaspánt belevágott a húsukba, és sóhajtoztak, mert a medvék igazából imádnak táncolni, csak azt utálják, ha korbáccsal kényszerítik őket. És mivel ütötték őket rendesen, azt hiszem, semmi kedvük nem volt táncolni, inkább verekedtek, még akkor is, ha vérük folyt, és szembe kellett nézniük a halállal. Néha még most is hallom a nyöszörgésüket, egészen halkan, a szélben.

(Megáll, hallgatózik)

Bánsági Ildikó | fotó: Nehéz Andrea

>> Jegyvásárlás >>

Lévay Adina - színész, rendező, a Napszínház alapító tagja. A Hangár Színiakadémiát 1995-ben végezte el Budapesten, majd a londoni Central School of Speech and Drama intézményben folytatta tanulmányait, melyet 2000-ben fejezett be. A saját társulatában játszik is. Főbb rendezései R. Kingfisher: Az úrnő és az egyszarvú című darabja az Embassy Theatre Londonban, majd Mark Ravenhill: Shopping and F***ing-ja és Prokrusztész ágya a Napszínházban.

Kecskés Karina | fotó: Nehéz Andrea

***
APRIL DE ANGELIS:
SZÍNHÁZI BESTIÁK
FORDÍTOTTA: ENYEDI ÉVA
Doll Common: NAGY MARI
Nell Gwyn: PÁLFI KATA
Mrs Betterton: BÁNSÁGI ILDIKÓ
Mrs Marshall: POKORNY LIA
Mrs Farley: KECSKÉS KARINA

Díszlet: BALLA ILDIKÓ
Jelmez: GADUS ERIKA
Dramaturg: HÁRSING HILDA
Súgó: JUHÁSZ GABRIELLA
Ügyelő: KOLLÁR LAJOS
Rendező munkatársa: HAJDINÁK JUDIT
Rendező: LÉVAY ADINA

Pokorny Lia | fotó: Nehéz Andrea

forrás: Új Színház

süti beállítások módosítása