Elhunyt Agárdy Gábor

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Budapest Fõváros Önkormányzata Fõpolgármesteri Hivatal, Szeged megyei jogú város Polgármesteri Hivatala, a Pesti Magyar Színház, a Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Magyar Színházi Társaság, a MASZK Országos Színészegyesület mély fájdalommal tudatja, hogy 2006. január 19-én, életének 84. évében elhunyt AGÁRDY GÁBOR, Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes mûvész, a Nemzeti Színház örökös tagja, a Nemzet Színésze, Budapest díszpolgára, Szeged megyei jogú város Pro Urbe díjasa. Temetésérõl késõbb történik intézkedés.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 84. évében elhunyt Agárdy Gábor Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze - közölte Albert Györgyi, a színművész utolsó filmjét forgalmazó cég sajtóreferense csütörtökön az MTI-vel. A 37. Magyar Filmszemlén mutatják be Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regénye alapján készült filmet, amelynek egyik főszerepét Agárdy Gábor játszotta. Iglódi István, a Pesti Magyar Színház igazgató-főrendező közlése szerint az elhunyt színművész temetéséről később intézkednek.

Agárdy Gábor 1922. augusztus 2-án született Szegeden. Először nyolcéves korában lépett színpadra: játszott a Szegedi Szabadtéri Játékokon, majd az Országos Színészegyesület színésziskolájába járt, 16 éves korában mint "táncos boy és kardalos" leszerződött a szegedi Városi Színházhoz. 1941-ig játszott szülővárosában, ezután vándorszínész lett.

1942-ben katonai behívóval tábori színházba, majd az orosz frontra, végül hadifogságba került. Kilenc hónap múlva tért haza, majd évekig vándorszínészként járta az országot kisebb-nagyobb vidéki társulatokkal.

A Miskolci Nemzeti Színház 1949-ben fogadta tagjai közé, Agárdy Gábor három évvel később Budapestre került, s a Fővárosi Operettszínház tagjaként egyre népszerűbb lett. Három év után átszerződött az Ifjúsági, később Petőfi Színházba, ahol - saját bevallása szerint - pályafutása legszebb tizenkét esztendejét töltötte el. Majdnem háromszázszor alakította ott Katz tábori lelkészt Hasek Svejkjében, és több mint kétszázszor Brecht Bicska Maxiját a Koldusoperában.

1964-ben a Nemzeti Színház társulatának tagja lett, ahol 1989-ben örökös tag címet kapott. 2000-től haláláig a Pesti Magyar Színház művésze volt. A Nemzeti Színház falai között több mint félszáz szerepet formált meg.

Filmes és televíziós szerepeivel együtt alakításainak száma meghaladta a százat. Agárdy Gábor 1954-ben játszott először filmben, gyakran osztottak rá parasztemberes szerepeket vagy éppen karakterisztikus figurákat. Ilyenek voltak például az Égimadár, a Csempészek, az Akiket a pacsirta elkísér, az Egy magyar nábob vagy az Egri csillagok és a Retúr című alkotásokban játszott felejthetetlen szerepei.

A színművészeten kívül a festészetben is maradandót alkotott. 1967-óta több önálló kiállításon is bemutatták ikonfestményeit, amelyek közül néhány mestermunka megtalálható a Pannonhalmi Apátságban, az oroszországi Danyilov Kolostorban vagy éppen a Vatikánban.

Művészetét 1958-ban és 1962-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el. 1968-ban Érdemes művész, 1980-ban Kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1985-ben kapta meg, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki, 2002-ben ehhez még a csillaggal-fokozatot is átvehette. 2000-ben a Nemzet Színésze lett. 2002-ben választották meg Budapest díszpolgárává.

forrás: (MTI)

AGÁRDY GÁBOR
Kossuth-díjas, Kíváló művész
A Nemzeti Színház örökös tagja, A Nemzet színésze

(1922 - 2006)

  AGÁRDY GÁBOR oldala:
http://szinhaz.blog.hu/media/image/2006-01-19/11851825/_cid_4680_id_463.

forrás: (MTI), Magyar Színház

süti beállítások módosítása