Pro Cultura Urbis-díjak

Lugosi Lugó László fotómûvész, Szikora Tamás festõmûvész, Sebõ Ferenc énekes és a MU Színház Egyesület veheti át a Fõvárosi Önkormányzat Pro Cultura Urbis-díjait csütörtökön Budapesten a Magyar Kultúra Napja alkalmából - tájékoztatta a Fõpolgármesteri Hivatal sajtóirodája szerdán az MTI-t.

 (MTI) - A 2000-ben alapított díjjal a város kulturális életében kiemelkedő munkát végző személyek és intézmények tevékenységét ismerik el.

A díjátadást hagyományosan a Magyar Kultúra Napjához közeli időben, ünnepi keretek között rendezik. Ezúttal a megújuló Bartók Béla Emlékház ad otthont az eseménynek csütörtök este. Az ünnepségen Agócs Gergely népzenész és a Fonó Zenekar ad koncertet Bartók Béla zeneműveinek népzenei előképeiből.

Lugosi Lugó László fotóművésznek Budapest arculatát egyedi módon bemutató, a főváros életét, lakóit megörökítő kiemelkedő fotóművészeti tevékenységéért ítélték meg a Pro Cultura Urbis-díjat.

Szikora Tamás festőművésznek a budapesti konstruktivista szemlélet korszerű, egyéni változatának festményeiben, dobozkompozícióiban való megteremtéséért.

Sebő Ferenc énekes, dalszerző és népzenekutató az ősi paraszti zene- és tánckultúra továbbéléséért, urbanizált társadalmunkban is érvényes, új tartalommal való megtöltéséért végzett munkásságáért veheti át az elismerést csütörtök este.

A MU Színház Egyesületnek a kortárs tánc számára otthont teremtő, közönséget vonzó színház létrehozásáért, a táncszínházi produkciókat ösztönző és népszerűsítő tevékenységért szavazták meg a díjat, amelyet a Pro Cultura Urbis Közalapítvány kuratóriuma ítélt meg.

A kuratórium tagjai között szerepel Körmendy Ferenc, a főváros kulturális bizottságának elnöke, Passuth Krisztina művészettörténész, Varsányi Gyula újságíró és Victor Máté zeneszerző. A kuratórium elnöke Schiffer János főpolgármester-helyettes, aki a rendezvényen - mint az eddigi években is - maga adja át a díjakat.

Pro Cultura Urbis-díjban részesült korábban Göncz Árpád író, Maurer Dóra képzőművész, Jancsó Miklós filmrendező, Hofi Géza előadóművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, a Magyar Fotográfusok Háza és a Spinoza-ház is.

forrás: Kultura.hu

süti beállítások módosítása