Hölderlin: Empedoklész halála

Friedrich Hölderlin, (1770-1843) a német romantikus költõk elsõ nemzedékéhez tartozó lírikus hazánkban elsõsorban versei által ismert. A fiatal költõ együtt tanult teológiát Hegellel, személyes kapcsolatban állt Goethével és Schillerrel. Elõbbi nem tudta megkedvelni a mindennapi élet valósága elöl az antik mitológia világába menekülõ, ellentmondásokkal teli, törékeny lelkû személyiséget, utóbbi viszont pártfogója és mestere lett.

Egyetlen, versben írt drámájának, a töredékben maradt, több változatban is feldolgozott Empedoklész halála - nak főhőse létező alak: a szicíliai Akragasz városállam demokratáinak vezére volt, filozófus és költő, aki az Etnába vetve magát, öngyilkos lett. A teljesebb emberi szabadságot, a végtelennel való harmonikus egyesülést kereső Hölderlin kilátástalan eszményeinek bukását írja meg Empedoklész sorsában. Egy földre-teremtett, mindenki által elhagyott halandót mutat be, akit nem értenek az emberek, s akire lesújtanak az istenek, mert közéjük álmodta magát.
A mű előadására főként Németországban, de egy-egy alkalommal Párizsban és Bécsben is sor került. A berlini Schaubühne Michael Grüber rendezésében mutatta be, a hamburgi előadás ókori templomul szolgáló tere egy elhagyott gyárépület csarnoka volt, Empedoklész megformálóinak sorában pedig ott találjuk Bruno Ganz-ot is. A Maladype - Találkozások Színház társulata a Bárka Színházzal együttműködve, magyar színpadon először, ősbemutatóként viszi színre a nagyszabású verses drámát.

F.Hölderlin: EMPEDOKLÉSZ

Empedoklész   Kálid Artúr m.v.
Pauszaniász   Horváth Kristóf
Manész   Dévai Balázs
Hermokratész   Bakos Éva
Kritiász   Varjú Olga
Mekadész   Soltész Erzsébet 
Panthea   Parti Nóra
Rhea   Varga Gabriella
Délia   Fátyol Kamilla
Ampharész   Oláh Zoltán
Demoklész   Balogh Rodrigó
Hülász   Szabó Gábor
Ütőhangszerek   Mogyoró Kornél m.v.
     
     
Díszlet- és jelemeztervező   Gombár Judit
Zeneszerző   Sáry László
Dramaturg   Góczán Judit
Koreográfus   Szőllősi András
Asszisztens/Ügyelő   Hajós Eszter
    
rendező: Balázs Zoltán

forrás: Bárka Színház

süti beállítások módosítása