La Fontaine

Egy francia kisvárosban ünnepre készülnek. A Dauphin, azaz a trónörökös látogatása alkalmából színészeket várnak, akik azonban nem érkeznek meg. Néhány talpraesett mûkedvelõ, egy meséket tudó asszonyság és a közönség szerencsére megmenti a helyzetet. Mire az ünnepelt megjelenik kezdõdhet az elõadás. La Fontaine klasszikus állatmeséit Faludy György fordításában keretjátékkal összefûzve mutatta be a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház.

***
FONTAINE: A HOLLÓ ÉS A RÓKA, AVAGY A SZÜLETÉSNAPI PRÓBA

- A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház és a debreceni Csokonai Színház közös produkciója -
-állatmesék-
 Fordította: Faludy György

MADAME LA FONTAINE, A MESEMONDÓ DAJKA:  PREGITZER FRUZSINA
DAUPHIN, A TRÓNÖRÖKÖS: JENEI JUDIT
MONSIEUR PLIE, A CEREMÓNIAMESTER: GYURIS TIBOR
MADEMOISELLE RECAMIER, AZ EGYIK UDVARHÖLGY: BÁTYAI ÉVA
MADEMOISELLE RIDICULE, A MÁSIK UDVARHÖLGY: TAMÁS KINGA
JACQUES, AZ INAS: VÁMOSI GERGELY
BERNARD, A FALUSI LEGÉNY: KERTÉSZ ZSOLT
ZENÉSZEK : DARÓCZY SÁNDOR, ROSTA SÁNDOR, KAZÁR PÁL

Díszlet-jelmez: VÉBER TÍMEA
Zenei vezető: KAZÁR PÁL
Dramaturg: SEDIÁNSZKY NÓRA
Segédrendező: FÜLÖP ANGÉLA

Rendező: PAÁL GERGELY

Helyszín: debreceni Csokonai Színház -Kamara Színház - Víg Mozi
Időpont: 2006. március
20.

****

Az ember egyik legősibb, legtermészetesebb kifejezésmódja a játék. Az emberek szeretnek játszani - a gyerekek játék közben ismerkednek a világgal, gyűjtenek tapasztalatokat, tanulnak és fejlődnek. Sok felnőtt, aki még őrzi magában a gyermeket, szívesen játszik olykor-olykor; és vannak felnőttek, akik a bennük élő gyermek életre keltését választották hivatásukul - ők a színészek. Mi történik, ha kicsi és felnőtt gyerekeket találkoznak egy nagy, közös játék kalandjában és örömében, a nagy francia író, Jean de La Fontaine állatmeséit híva segítségül?


 A fordulatokban bővelkedő, mulatságos és tanulságos történetek megidézése során a gyermekek egyenrangú partnerei lehetnek a színészeknek, különböző állatfigurák, növények, madarak bőrébe bújhatnak, és miközben ők maguk is szereplői, alakítói a miniatűr drámáknak, észrevétlenül, játszva megismerkedhetnek a színház világával is, működés közben látva ezt a sajátos közeget, és reményeink szerint barátaivá, talán szerelmeseivé is válnak sajátos varázslatainak, szent és profán szépségének.

forrás: Móricz Zsigmond  Színház, Nyíregyáza

süti beállítások módosítása