A kertész kutyája

A Vígszínházban javában folynak az évad utolsó bemutatójának, Lope de Vega: A kertész kutyája címû komédiájának próbái. Diana grófnõt - Bajor Gizi egykori legendás szerepét - Eszenyi Enikõ alakítja. A március 25-ei bemutatónak - azon túl, hogy igazi jutalomjáték ez számára - különleges zamatot ad, hogy tavaly decemberben a rivalda másik oldalán állt, amikor megrendezte a darabot Prágában, a Cseh Nemzeti Színházban.  Ezúttal viszont Ács János kezében a rendezõi pálca.


A spanyol drámaíró-fejedelem leghíresebb, legtöbbet játszott komédiája mai kifejezéssel élve egy szexuális zaklatás története. Nemcsak azért izgalmas, mert a szerző a világirodalomban elsőként nyúl ehhez a frivol témához, hanem azért is, mert a zaklatást egy nő, mi több: egy főrangú dáma követi el. Diana grófnő értesülvén titkára, Teodoro (Szőcs Artur) szerelmi kalandjáról, igyekszik magának megkaparintani a jóképű ifjút. Ám amikor az behódolna neki, eltaszítja magától. Olyan akár a spanyol közmondásból ismert kertész kutyája:

"Nem kér a koncból e különös eb,
De ami ennél is különösebb,
Hogy más eb kapja meg, azt sem akarja,
S ha csak közel jön, elugatja, marja".

Diana féltékeny mindenre és mindenkire. Szerelmeket rombol szét, de nem eredendő gonoszságból - csupán azért, mert ő is magányos és szerelmes. 
Lope de Vega tizenkét évesen vetette papírra az első darabját. Egyesek szerint 1500 drámát írt, mások 1800 színművet említenek. Akármi is az igazság, az elképesztő számokat olvasva szobatudósnak képzelhetnénk a spanyol szerzőt, Shakespeare kortársát, akit Cervantes egyenesen a példaképének tekintett. Pedig Lope de Vega korántsem vált remetévé - egy herceg titkáraként dolgozott, megjárta a börtönt és a Nagy Armada háborúit, botrányos szerelmi kalandokba keveredett, pappá szentelték, halálakor pedig kilencnapos temetésen gyászolta Madrid városa.

A kertész kutyája egy furcsa, olykor a saját életét is művészetté alakító író friss, remek humorú és meglepően modern műve. A Vígszínház színpadán Ács János rendezésében láthatják az érdeklődők.


***

Lope de Vega: A kertész kutyája

DIANA, Belflor grófnője  ESZENYI ENIKŐ
TEODORO, Diana titkára  SZŐCS ARTUR
TRISTAN, lakáj   EPRES ATTILA
OTTAVIO, Diana intézője   MÉCS KÁROLY
FABIO, Diana háznagya  PINDROCH CSABA
FEDERICO GRÓF   HAJDU ISTVÁN
LUDOVICO GRÓF   TAHI TÓTH LÁSZLÓ
RICARDO MÁRKI   FÖLDI LÁSZLÓ
MARCELA, társalkodónő   TORNYI ILDIKÓ
DOROTEA, társalkodónő   CSEH JUDIT
ANARDA, társalkodónő  SZAMOSI ZSÓFIA

Díszlet: MENCZEL RÓBERT
Jelmez: GYARMATHY ÁGNES
Dramaturg: DERES PÉTER
Zene: LUKÁCS PÉTER
Asszisztens: VÁRNAI ILDIKÓ
Ügyelő: HÉJJ JÁNOS - SASVÁRI ETA
Súgó: BÁLINT ÉVA

Rendező: ÁCS JÁNOS

Bemutató: 2006. március 25.


 Fényképek: Szilágyi Lóránt
Forrás: Vígszínház

süti beállítások módosítása