Amalfi hercegnő

John Webster (?1570-?1630), Shakespeare kortársa, az elismert Jakab-kori drámaírók egyike. Darabjait ugyanazon színészek és társulatok számára írta, mint Shakespeare. A darab egy olyan korban fogant, amelyet meghatározott két egyház viszálya: az anglikáné és a katolikusé, amelyek homlokegyenest ellenkezõt gondoltak életrõl, halálról és túlvilágról. És meghatározta Kopernikusz nemrég publikált kötete a bolygók mozgásáról, ami porrá zúzta az addig bevett világképet.

Az embereknek többé fogalmuk sem volt, középpontja vagyunk-e a teremtésnek vagy parányi foltja; vajon eltervezett rend szerint zajlik-e életünk vagy nem több a vakszerencse játékánál; vajon tisztítótűz vár ránk vagy az ismeretlen... Ha az égre néztek, egy mértani ábra ragyogott fölöttük hidegen és sötéten, amelynek szabályaihoz többé nem maradt közük.
John Webster: Amalfi hercegnő című darabját Koltai M. Gábor rendezi. A mindig divatos rémdráma műfaji kellékei nem sokat változtak az idők során: testvérszerelem, vérbosszú, őrült intrikusok és kísértő holtak... Webster darabja azonban különleges módon él e kellékekkel, s nem véletlenül emelkedik ki a korabeli "pszicho-horrorok" tengeréből. A világ színházainak kedvelt repertoárdarabjaként az Amalfi hercegnő évszázadról évszázadra csak modernebbnek tűnik - izgalmas és felkavaró módon beszél a hatalom romboló, deformáló erejéről, a személyiség félhomályos labirintusáról, arról, hogy külső és belső démonai közt hogyan őrlődik fel az ember, vagy hogyan maradhat éppen önmaga.

***

 John Webster:
AMALFI HERCEGNŐ
- Vas István fordítása alapján -


FERDINÁND, CALABRIA HERCEGE: AVASS ATTILA
BÍBOROS, AZ ÖCCSE: HORVÁTH LÁSZLÓ ATTILA
HERCEGNŐ, A HÚGUK: SZÉLES ZITA
BOSOLA, BÉRGYILKOS: FAZEKAS ISTVÁN
ANTONIO, A HERCEGNŐ TITKÁRA: PORTIK GYÖRFFY ANDRÁS
DELIO, ANTONIO BARÁTJA: BOTOS BÁLINT
CARIOLA, A HERCEGNŐ SZOBALÁNYA: GERLE ANDREA
JÚLIA, A BÍBOROS SZERETŐJE: ANTAL OLGA
ORVOS: BALOGH GÁBOR
ÖREG HÖLGY: ANTAL OLGA
GRISOLAN, UDVARONC /
1.TISZT / 1.SZOLGA / 1.ZARÁNDOK / 1.HÓHÉR: BALOGH GÁBOR
PESCARA, UDVARONC /
2.TISZT / 2.SZOLGA / 2.ZARÁNDOK / 2.HÓHÉR: RAJKÓ BALÁZS

Dramaturg: Sediánszky Nóra
Látványtervező: Vereczkei Rita
Súgó: Kovács Katalin 
Ügyelő: Kováts István
Rendezőasszisztens: Rajkó Balázs

Rendező: KOLTAI M. GÁBOR

Helyszín: Móricz Zsigmond Színház - Nagyszínpad
Bemutató: 2006. március 25.

Forrás: Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

süti beállítások módosítása