Õszinte, de igaz

A Pont Mûhely társulata  szeretettel vár mindenkit Budapest Fringe Fesztivál keretében játszott Õszinte, de igaz címû elõadására március 31- én  az Örkény István  Színházban. (1075 Budapest,  Madách tér 6.).

A Pont Műhely társulata 1992-ben kezdte meg működését Jászberényben. A csapat azóta számos bemutatót és ősbemutatót tartott elsősorban a budapesti MU Színházban és a Trafóban. 

Engesztelhetetlen humor és radikális pesszimizmus jelentik a társulat védjegyeit. Míg a kilencvenes években számos darabot maga a társulat tagjai írtak rengeteg improvizatív elem felhasználásával, addig jelenlegi előadásaik között egyaránt megtalálhatóak a klasszikus szerzők (pl.:Tennessee Williams, Lev Tolsztoj) darabjai és kortárs írók alkotásai (pl.: Sarah Kane, Bíró László). A társulatot professzionális (pl.: Keszég László) és alternatív színházi múlttal rendelkező színészek (pl.: Baranyi Szilvia, Enyedi Éva, Pereszlényi Erika, Vicei Zsolt) egyaránt alkotják, ugyanakkor több vendég (Scherer Péter, Pogány Judit) is megtalálható a fellépők között. 

Egyvalami nem változott: a Pont Műhely egyedi színt jelent a mai magyar színházak sorában azzal a radikális egyén- és társadalombírálattal, ami elementáris és húsbavágó humorral mutatja be az emberi hülyeség szépségéből bőséggel táplálkozó világunkat. A társulat igyekszik olyan színházi élményt nyújtani, amiben egyaránt megtalálható a prózai- és mozgásszínház minden ismérve, valamint az élő zene. Ez utóbbi szerves részét képezi a Pont Műhely esztétikájának, hiszen a társulatban több ismert zenész (Márkos Albert, Sabák Péter, Szesztay Dávid) is található. A Pont Műhely elismert rendezőkkel dolgozik, mint pl. Keszég László és Zsótér Sándor. Gyakran veszünk részt nemzetközi koprodukciókban is, aminek eredményeképpen az amerikai Jay Scheib is több előadást jegyzett a társulattal. 

A budapesti Fringe Fesztivál keretében játszott Őszinte, de igaz produkció a társulat "Az Ember Trilógiája" címet viselő sorozatának a második darabja, aminek a premierje 2005-ben volt. Az első rész (Család) 2004-ben került bemutatásra. Ez utóbbi az egyén és a hozzá legközelebb állók problematikáját taglalja, az Őszinte, de igaz már barátaink és ismerőseink hálójába kalauzol. A trilógia befejező része - a 2006. évi őszi évad premierje - egy újabb fókusztágítással az individuum intézményesített kapcsolatait vizsgálja az állammal ill. a különféle szerveződésekkel.

VÁLOGATÁS AZ ELMÚLT ÉVEK ELŐADÁSAIBÓL:

1, Üveg és mák
(Tennessee Williams alapján, premier: 2003, rendezte: Jay Scheib)

2, Phaedra szerelme
(Sarah Kane, premier: 2004, rendezte: Zsótér Sándor)

3, Család
(Bíró László, premier: 2004, rendezte: Keszég László)

4, A sötétség hatalma
(Lev Tolsztoj, premier: 2005, rendezte: Jay Scheib)

5, Őszinte, de igaz
(Bíró László, premier: 2005, rendezte: Keszég László)

                 
forrás: Tímár Irén, Pont Műhely

süti beállítások módosítása