Miskolc & Regensburg

Egy darab, két szerzõ - Nino D’Introna és Giacomo Ravicchio. Egy német és egy magyar színész - Valentin Stroh és Molnár Sándor Tamás. Német rendezõ - Achim Conrad, magyar díszlet- és jelmeztervezõ - Bozóki Mara. Egy magyar és egy német színház, és két premier: 2006. március 28. - Regensburg, 2006 novembere - Miskolc. Ezt hívják koprodukciónak.Érdekességek a Robinson & Crusoe németországi bemutatója kapcsán.

Valentin Stroh, Molnár Sándor Tamás
Hogyan tud egy német és egy magyar színész közös nyelv nélkül is együtt dolgozni? Hogyan jön létre egy olyan előadás, amely arról szól, hogy két férfi miként érti meg egymást közös nyelv nélkül? A Molnár Sándor Tamás (Miskolc), Valentin Stroh (Regensburg) színészek, Bozóki Mara díszlet- és jelmeztervező, valamint Achim Conrad rendező nevéhez fűződő előadás megszületésének körülményeibe Friederike Bernau, a Regensburgi Színház vezető dramaturgja avat be minket. A Robinson & Crusoe a regensburgi premier (2006. március 28.) után 2006 novemberétől látható majd Miskolcon.

- Miként született meg a koprodukció ötlete?

Friederike Bernau: - Regensburg 2004 őszén ötleteivel már messze túlszárnyalta az Európa Kulturális Fővárosi címre pályázó többi bajorországi várost. A következő évben már azon gondolkoztunk, hogy milyen irányba - és ez földrajzi értelemben is értendő - lehetne további lépéseket tennünk. Halasi Imrével szoros kapcsolatban álltam abban az időben, amikor még Zalaegerszegen volt direktor (több közös munkánk is volt a bruchsali Badischen Landesbühnével). Mivel Halasi Imre ma miskolci igazgató és a város is pályázott a 2010-es EU-projektre, így Ernö Weillel, a Regensburgi Színház intendánsával hamar egyetértettek abban, hogy az együttműködés jó és hasznos elképzelés.

- Gyakorta szerveznek efféle nemzetközi koprodukciókat Regensburgban?

Friederike Bernau: - Kíváncsiak vagyunk, más országokban miként dolgoznak kollégáink. Eddig a legjobb tapasztalatokat szereztük a kulturális csereprogramok terén. A 2005/2006-os évadban széleskörű visszhangot váltott ki Theodor Veidl (1885-1946) A kisvárosiak (Die Kleinstädter) című operájának ősbemutatója, amelyet a Prágai Nemzeti Színházzal együttműködésben valósítottunk meg. A nagy sikerre tekintettel Regensburgban és Prágában is újabb előadásokat kellett hirdetnünk a tervezetteken felül.

- A miskolci-regensburgi korprodukciónak érdekes és ugyanakkor vicces a címe: Robinson & Crusoe. Egy irodalmi személyből kettő lett?

Valentin Stroh, Molnár Sándor Tamás
Friederike Bernau: - A szerzők - ők is ketten vannak ugyebár - Daniel Defoe híres regényhőséből két színpadi szereplőt kreáltak. A mi darabunk két férfialakja is hasonló módon - tudniillik egy "szigeten" - találkozik egymással, mint a regénybeli Robinson Crusoe és Péntek. Ez a sziget ugyanakkor egy "civilizációs sziget", vagyis nem más, mint egy háztető, ami a katasztrófa után még kilátszik a tengerből, ahová a két szerencsétlenséget szenvedett pilóta kimenekül. Ellenséges hadseregek katonái, ráadásul nincs olyan közös nyelv, amin megértethetnék egymást. Mégis meg kell próbálniuk a túlélést a megmaradt kis területen. Végül szavak nélkül is megtalálják a közös nyelvet, és mély barátság szövődik közöttük.

- Kétnyelvű az előadás?

Friederike Bernau: - Mivel a színdarab két szereplője nem beszél közös nyelvet, úgy véltük, érdekes lenne két olyan színészre osztani a szerepeket, akiknek nem azonos az anyanyelve. A történet szerint csak az egyik színész beszél, ő az, aki a közös, szavak nélküli "nyelvet" megteremti. A német közönség előtt tehát Valentin Stroh regensburgi színész játssza a "szöveges" szerepet. A Miskolci előadáson - 2006 novemberétől - majd Molnár Sándor Tamás "szövegel" - természetesen magyarul.

- Hogyan zajlottak a próbák?

Friederike Bernau: - Nagyon izgalmasan. A regensburgi csapatban ugyanis senki sem beszél magyarul, Molnár Sándor Tamás pedig sem németül, sem angolul nem tud. Kicsit hasonlatos volt a helyzetünk a darabbeli két férfiéhez és ahhoz a folyamathoz, ahogyan közöttük a megértés kialakul, a közös nyelv megteremtődik. Éppen ezért a próbákon is döntően a színészi kifejezés eszközeire kellett hagyatkoznunk - még szerencse, hogy a rendező, Achim Conrad maga is színész.

- Mi volt Achim Conrad rendezésének magja?

Friederike Bernau: - Nino D'Introna és Giacomo Ravicchio darabja tág teret enged a játéknak. Így aztán mindkét színész játékosan és improvizálva vezette, segítette egymást a próbák során. A mű rendkívüli módon megmozgatja a fantáziát, aminek hiteles színpadi megjelenítéséhez elengedhetetlen a színészek kreativitása. Erre a játékosságra, a két színész intenzív egymásra hatására alapozta koncepcióját Achim Conrad. Olyan produkció született, amire azt kell mondanunk: családi színház - hiszen fiatalok és felnőttek egyaránt jól és tartalmasan szórakozhatnak az előadás 70 perce alatt.

- Regensburgban hol zajlanak a Robinson & Crusoe előadásai?

Friederike Bernau: - Színházunk egyik stúdiószínpadán (Theater am Haidplatz), ahová 138-an férnek be. Itt elsősorban prózai kamaradarabokat, -operákat tűzünk műsorra. A 2005/2006-os szezonban a Robinson & Crusoe-n kívül egy fiatal kortárs szerző, Jan Tättes Bungee jumping című darabját, Roland Schimmelpfennig nagy sikerű Push up 1-3 című művét, továbbá Gotthold Ephraim Lessing klasszikusát, a Bölcs Nathánt, valamint Gian Carlo Menotti A médium című kamaraoperáját játsszuk ezen a játszóhelyen.


Az interjút készítette: Kornya István 

Valentin Stroh, Molnár Sándor Tamás

A szerzők:
 
• Nino D'Introna (1955, Villasor, Szardínia/Olaszország)
A turini egyetemen tanult színház- és filmművészetet. 1976-ban a turini Teatro dell' Angolo társulatához szerződött, ahol színészként, szerzőként, dramaturgként és rendezőként dolgozott. 1998 óta a Teatro dell' Angelo művészeti igazgatója. Emellett 1991 óta Franciaországban, Olaszországban, Svájcban és Kanadában is dolgozik. Montrealban az ismert rendező, Robert Lepage oldalán dolgozott. Rendezett Svájc egyik legismertebb cirkuszában, Rolf Knie társulatában. 2003/2004-ben helyettes rendezője volt a Las Vegas-i Cirque du Soleil egyik előadásának. Művei közül a Pinocchio Circus (2000) aratta a legnagyobb sikert.


• Giacomo Ravicchio (1958, Germagno, Olaszország)
A turini Teatro dell' Angolo egyik alapítója (1974). A színházban 1995-ig szerzőként, színészként, rendezőként és komponistaként több mint 40 produkcióban működött közre. Különböző eladásokkal végigturnézta a világot. Rendezett többek között táncelőadást Michel Hallet-Eghayan társulata számára Franciaországban. 1995-ben Elise Müller és Lars Begtrup Dániában alapított színházat: Meridiano Theatre.


Közös munkák:
Nino D' Introna és Giovanni Raviccho darabok sorát hozták létre közösen a Teatro dell' Angolo társulatával, közülük a Robinson & Crusoe, a Pigiami, a Terra promessa a legismertebbek. Ezek a díjakkal elismert művek a világ számos színpadán láthatók ma is. Nino D' Introna és Giovanni Raviccho a legtöbbet játszott olasz drámaírók közé tartoznak.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása