Újra Macbeth

"Vedd el, ha nem félsz vágyni rá." Idõzített bomba állapot. Férfi. Nõ. Szerelem. Hatalomvágy. Hatalom. Vágy. Ezek ketten, egy pillanatban rosszul döntenek. És beindul a gépezet. Lavinaeffektus. Rálépsz egy kõre és elindul alattad a hegyoldal. Rossz helyre léptél. De Te léptél! Most akkor van VÉGZET? Álmodtál már olyat, hogy az álmod minden szereplõje Te vagy, és ezek mind, egyszer csak ellened fordulnak és beledöglesz abba, hogy nem tudod, melyik vagy Te?

Macbeth
- a Tűzraktérben -
(Bp. IX. Tűzoltó u. 54.-56. tuzrakter.hu)

Szereplők:
Szabó Győző (Macbeth)
Takáts Andrea (Lady Macbeth)
Scherer Péter (Banquo)
Viola Gábor (Macduff, boszorkány)
Domokos László (Malcolm)
Kátai István (Lennox, boszorkány)
Kozma Dávid (Angus, boszorkány)
Barbinek Péter (Duncan)
Tamási Zoltán (Kapus - Orvos)
Bocskor Salló Lóránd (Százados)
Balázsi István (Gyilkos)
Paskó Zsolt (Fleance)

Zene: T. Bali és Mars
Fény: Vajda Péter
Látvány: Merkovits Bea
Jelmez: Breckl János
Újrafordította: Kovács Kristóf
A rendező munkatársa: Hankó János

Rendező: Fésős András

Előadások:
Április 12., 14., 16. (kezdési időpontok: 21.00)
18.-án 22.00
Május 6., 7., 8., 10., 28. (kezdési időpontok: 21.00)
További előadások júniusban is.

Az előadás speciális jellege miatt jegyek csak korlátozott számban előrendelhetők.
Tel.: 06/30-7484-172, és 06/20-251-87-01

Kérjük, hogy kényelmes cipőt és meleg ruhát vegyen fel mindenki!

Az előadás támogatói:
NKÖM, Szerencsejáték Rt., Mutex Csoport-Istenhegyi Magánklinika Zrt., Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottság, Felhőc Produkció, VMegoldások Kft.

A Macbeth különös erővel szól a ma emberi és közösségi állapotairól is, ezért találtam ideálisnak egy raktárépület múltból "ittfelejtett" színhelyét, mely ugyanakkor a jelenünk egyik ismerős tere, ahol az ipari jellegű "díszletekben" megszólaltatható egy eredetileg a színpadra írt előadás.
A produkció egyediségét az is adja, hogy a Tűzraktér általunk bejátszott speciális tereit kihasználva előadásunk egyszerre zárt és szabadtéri. Ezáltal sok más, nyitott és zárt, egyedi térbe is beilleszthető.
(Például a pozsonyi vendégjátékunk helyszíne a város Müszaki Egyetemének kazánháza lesz, Dunaszerdahelyen pedig szabadtéren, egy szlovákiai képzőművész által a darabhoz készített ipari installációk között játszuk.) A Macbeth jelen számára is érvényes újrafordítását Kovács Kristóf író, dramaturg készítette.

A Macbeth ma?
Fontosnak tartottam, hogy a nézőhöz minél közelebb hozzam a darabot, ezért döntöttem, úgy, hogy szakítok a színpadtér-nézőtér hagyományos felfogásával, így a tér különböző helyein szólaljanak meg a jelenetek, melyekben a néző szinte szükségszerűen vesz részt, változó mozgásával alakítja a teret, a jelenetet. Részese lesz az előadásnak, a szó szoros értelmében jelen lehet a jelenetben.
A tér jellegéből adódóan olyan látványt készítettünk, amely falfirkákból, falra festett látványelemelből áll. Ennek összhatása a néző számára ismerős képet nyújt, melyet akár a ma utcai valóságának is nevezhetünk.
A látvány mobil jellegét az adja, hogy a tervező ragasztott felületekkel dolgozott.
A látványtervet és kivitelezést az Iparművészeti Egyetem utolsó éves hallgatója, több díjazott pályamunkával rendelkező Merkovits Bea készítette.

A jelmezeket Breckl János, több magyar és külföldi nagyjátékfilm jelmeztervezője készítette.
Az előadás zenéje az időtlen (ütősök) és a jelenidejű (elektromos gitár) egységéből áll össze. Zeneszerzőnk Temesvári Balázs (T Bali), Szemző Tibor tanítványa és "Gordiusi Csomó" nevű együttesének tagja.
Az előadás világításának tervezését Vajda Péter, számos magyar kis- és nagyjátékfilm, valamint reklámfilm operatőre készítette, akivel közösen néhány rövidfilmemben dolgoztunk együtt.
A világítás technikai kivitelezője Tanyi László, a Bárka Színház műszaki vezetője.

A Macbeth bemutatóját 2005, október 13-án tartottuk a Tűzraktárban. Ezt követte még 4 előadás. Az előadás közönségszámát optimálisan 70-80 főre terveztük. Ehelyett - a jó szervezésnek, terjesztésnek köszönhetően - előadásonként átlagosan 100 - az utolsó, október 23.-ira 130 néző - érkezett.  A visszajelzések alapján elmondható, hogy az előadás átütő sikert ért el. Több kritika is méltatta az előadást, többek között a Magyar Narancs és a Heti Válasz egyoldalas recenziót közölt, ami előadásra összeállt csoport esetében igen ritkának számít.
Az előadás sikere és a nagy érdeklődés miatt is a 2006-os évben mindenképpen folytatni szeretnénk a Macbeth rendszeres játszását.
Ami már biztosra mondható: szlovákiai vendégjáték Pozsonyban (Magyar Kulturális Intézet) az ottani ifjúsági fesztivál keretében, valamint Dunaszerdahelyen 2006 április 25. és 28. között.
További külföldi meghívásokról folynak tárgyalások Kassán, Katowiczében, Bécsben, Prágában, a Nyitrai Nemzetközi Színházi Fesztiválon, Stuttgartban, Lyonban, stb.
Eddigi hazai meghívások: Kapolcs-Művészetek Völgye, Siófok.

/Fésős András/

 forrás: Tűzraktér Budapest

süti beállítások módosítása