Rossini: Hamupipőke

"Mi most egy olyan mûvet szeretnénk eljátszani a gyerekeknek, amelyben hús, vér az iskolapadokat nem is oly rég elhagyó emberkéket láthatnak. Szeretnénk velük megismertetni Rossini zenéjét, ami a mai fülnek is roppant fülbemászó." /Toronykõy Attila  rendezõ/

"Alidórónak, a játékmester figurájának külön prózai szöveget szerkesztettünk, és egy báb segítségével - aki a gyermekeket képviseli izgalmas, naiv kérdéseivel - rásegítünk a szöveg érthetőségére és a zene értelmezésére. Elsődleges szempontnak tekintettük, hogy ha 2006-ban játszunk operát, akkor jelenjenek meg olyan technikai eszközök is az előadásban, amely egy mai gyermek környezetében megtalálható. Ha látja, hogy videokamerázik a szereplő a színpadon, akkor valószínűleg érzékeli a közönség, hogy egy operában is szabad ilyen eszközöket használni. Tehát nem halott ez a műfaj. Ha a videokamera filmszerűen kiemeli azt, ami éppen akkor megszólal, a gyermek vizuális látásvilágában - ami ennek a kornak a sajátja - egyértelművé válik a kép és a hang összekapcsolása. Tehát a modern technikát a darab érdekében - és nem ellene - a mai gyermek filmszerű világának megteremtésére használnánk.

A zenekar a színpadon foglal helyet, jelezvén, hogy élőben, emberek által megszólaltatott hangszerek játszanak. Ezek között játszódik a cselekmény, így minden szereplő a rá jellemző hangszercsoporthoz tud lépni, és így izgalmassá válik még látványra is az előadás.

Természetesen a színpadi eszközöket is felhasználjuk. Így a különleges jelmezek, az érdekes, először egyszerűnek látszó díszlet, a világítás mind elvarázsolja majd a gyermekeket.

Pergő, minden jelenetében újat mutató darabot készítünk, annak érdekében, hogy ha az előadás végén az előcsarnokba kiérnek a gyerekek, akkor fel se merüljön bennük, hogy Operát láttak. Mindenkiben az a gondolat motoszkál majd: Milyen jó volt ez a SZÍNHÁZI ELŐADÁS."

/Toronykőy Attila  rendező/


***

Gioacchino Rossini:
HAMUPIPŐKE
kétfelvonásos ifjúsági vígopera
(magyar nyelvű előadás)

Szövegét Giacomo Ferretti írta.

Szereplők:
Don Ramiro, Salerno hercege: Szerekován János m.v.
Dandini, a szolga: Bátki F. Zoltán
Don Magnifico, elszegényedett báró: Cseh Antal
Clorinda, a lánya: Rácz Rita m.v.
Tisbe, a lánya: Kónya Krisztina
Hamupipőke: Simon Krisztina
Alidóró: Andrejcsik István
 Közreműködik a Szegedi Nemzeti Színház Zenekara és Énekkara, valamint Mészáros Péter és Fődi Kitti

Díszlettervező: Toronykőy Attila
Jelmeztervező: Varsányi Anna
Karigazgató: Kovács Kornélia
Súgó: Poór Hajnalka
Ügyelő: Stefanik Sándor
Zenei asszisztensek: Herczeg Ágnes
Rendezőasszisztens: Almási Gyöngyi 
Vezényel: Molnár László

Rendező: Toronykőy Attila 
opera

 Helyszín: Szegedi Nemzeti Színház, Kisszínház 
Bemutató: 2006. május 11., csütörtök 15.00
Előadások: 2006. május 16., 18.

 forrás: Szegedi Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása