Louis Calaferte: Hepp!

Louis Calaferte: Hepp! címû darabjának magyarországi õsbemutatója látható 2006. május 11-én az FMK -ban egy új társulat, a "Makrobaták" elõadásában.

A Makrobaták most alakult társulattá, de a csapat magja már két éve dolgozik együtt. Olyan színházi előadásokat szeretnénk létrehozni, amelyek ötvözik a zenét, a mozgást, a költészetet, a színház minden eszköztárát. Különböző kifejezési formákkal kísérletezünk, előadásainkkal nem pusztán a nézők intellektusát kívánjuk megszólítani, hanem igyekszünk visszatalálni a színház gyökereihez, amikor az előadás rítus volt, közösségi élmény, s a nézők érzelmeire, zsigereire is hatni szeretnénk. Arra törekszünk, hogy együtt gondolkodjanak, lélegezzenek és érezzenek velünk, ne pedig hátradőlve figyeljenek minket. Nem akarjuk "mozgásszínház"-ként meghatározni magunkat, noha fontos nekünk a színész fizikai kifejezésének gazdagsága. Olyan színházi stílust tűztünk ki ideálunknak, amelyben a szó, a gondolat, az érzelem és a mozdulat egyaránt fontosak és nem válnak szét egymástól, hanem egységes színházi "jel"-ként hatnak. Ezeket a törekvéseinket egy új színészképző módszer és technika is segíti, a Margolis módszer, amelyet az USÁ-ban tanultam, Kari Margolistól, aki színházrendező, pedagógus és a Margolis Brown Theater Company művészeti vezetője.  


Louis Calaferte (1928-1994) az olaszországi Torinóban született, de családjával fiatalon Franciaországba emigrált, s ezért francia író-, költő- és színpadi szerzőként tartják számon. Magyarországon kevéssé ismert, tudomásom szerint egyetlen művét sem játszották még magyar nyelven. A Hepp! című darabja, számos más színpadi művéhez hasonlóan nem egy lineáris történet, hanem apró fragmentumok halmaza, rövid életképek a társadalom különböző rétegeiből, életünk más és más aspektusairól. Legtöbb jelenete szavak nélküli, azonban metaforáikon keresztül mégis beszédes. A Hepp! című darabban Calaferte lényeglátóan, éles kritikával és elementáris humorral láttatja "fejlett civilizációnk" számos ellentmondását. Calaferte drámaíróként is költő marad, fölösleges beszéd helyett képekbe, gesztusokba képes sűríteni egy-egy élethelyzet vagy személyiség lényegét. E töredékes, történetmesélést elvető, asszociációra épülő és kevés szóval sokatmondó drámírói technika talán szokatlan még Magyarországon, de biztos vagyok benne hogy a Hepp! világlátása értő nézőkre talál itthon is és sokakat inspirálni fog. 


Várnai Szilárd
Szinész, rendező
a Makrobaták társulat vezetője

forrás: Makrobaták 

süti beállítások módosítása