16. THEALTER International

Idén 16. alkalommal kerül megrendezésre a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett, az elmúlt másfél évtizedben összmûvészeti eseménnyé bõvült THEALTER International - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója fesztivál. Az 1991-es megalapítás óta változatlan a fesztivál alapcélja: a szegedi MASZK Egyesület ezen a nyáron is a független, kísérletezõ, a színházi munkát és mûhelygyakorlatot életformaként választó, de a hivatásos, állami vagy kommersz-magán színházi struktúrán kívül álló alkotókat lát vendégül az egyhetes programsorozat keretében.

Ketzal-Derevo színház
A programkínálat kialakításában továbbra is meghatározó a 2003-ban indított Déli Vonal-koncepció, azaz földrajzi és kulturális találkozási pontot kínálva különös figyelmet fordítunk a Balkán és Kelet-Európa izgalmas, újító alternatív társulataira. A Déli Vonal követése jegyében készítettük elő a következő évek programjait is, hiszen a THEALTER - 2010-ben XX. évébe lépve - kapcsolódik a Pécs Európa kulturális fővárosa projekthez. A programsorozat középpontjában Tolnai Világlexikona címmel Tolnai Ottó összművészet jegyében fogant, a lokálisból univerzálist teremtő munkásságának bemutatása áll majd.

Az idei fesztivál nyitónapján, július 17-én, a szegedi Régi Zsinagógában hosszú évek után újra láthatja a közönség a világhírű orosz Derevo színház - Anton Adaszinszkij vezetésével, a Derevo Laboratóriumban tanuló fiatal művészek közreműködésével készült - Ketzal című előadását. A vallásos lengyel színházi csoport, a TEATR A Exultet című látványos szabadtéri előadása zárja a programsorozatot július 23-án, vasárnap este. Terveink szerint vendégeink lesznek még: az orosz Mali Theatre két előadással, a horvát Trafik - Tranzitív-Fikció Színház, a szlovén En-Knap művészei, az orosz-olasz Theatre of Jack and Joe, valamint Stratis Vouyoncas görög származású francia rendező szatirikus előadása.
A fiatalon elhunyt angol drámaíró, Sarah Kane Psychosis 4.48 című darabját Desziszlava Spatova rendezésében Sznezsina Petrovával a bolgár Ivo Dimcsev játssza, aki tavalyi fellépése után májusban nagy sikerrel vendégszerepelt újra Lili Handel című egyszemélyes darabjával Szegeden, illetve Budapesten. Az alkotók 2003-ban mutatkoztak be Magyarországon: Genet Cselédekjével arattak hatalmas sikert fesztiválunkon. Új előadásuk a Kane-darab bulgáriai ősbemutatója, a szófiai Szfumato Színházi Műhellyel és a "Várnai nyár" Nemzetközi Színházi Fesztivállal együttműködésben készült, 2005-ben. Spatova "egzisztencialista kabaréként" állította színpadra, s így radikálisan újraértelmezte a drámát.

Danyil Harmsz

A MASZK saját produkciókkal is jelentkezik: az Urbán András Társulat Drakulája, valamint a La chute de Belzebub című, nemzetközi stábbal készülő szólóprodukció a vajdasági művész, Döbrei Dénes előadásában az egyesület finanszírozásában készül. A MASZK Egyesület támogatásával mutatkozik be Szegeden Oleg Zsukovszkij és Perovics Zoltán A Danyil Harmsz projekt című előadással. Terveink szerint újra láthatja a közönség a Rumi László rendezésében, David Yengibarjan és Fábri Géza zenéjével bábszínpadra álmodott örmény legendát, a Szaszuni Dani históriája című, felnőtteknek szóló előadást, melynek bemutatójára - ugyancsak a MASZK Egyesület támogatásával - június 11-12-én kerül sor a Régi Zsinagóga udvarán.

Kísérőprogramjaink változatosak: a szegediek naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról - egyfajta szakmai gyakorlatként - a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak, Keserű Imre és Szurmik Zoltán drámatanárok vezetésével. Éjszakánként koncertek zárják a programokat, vendégünk lesz többek között Lajkó Félix, Marozsán Erika, aki szólólemezét mutatja be, illetve Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekar.

Trafik - Tranzitív-Fikció Színház

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja. A Rádió Mi 89.9 - Szeged első civil közösségi rádiója - hullámhosszán pedig - a tavalyi évhez hasonlóan - THEALTER Rádió néven újra saját műsorsávot kap fesztiválunk, amelyet az internet segítségével nem csak a szegediek követhetnek figyelemmel

A július 17-én induló rendezvénysorozat fő támogatói a szegedi önkormányzat, az NKA és a Szegedi Hőszolgáltató Kft.

Életben tartott terek I. - A szegedi régi zsinagóga címmel a napokban jelentettük meg azt a reprezentatív, fotókkal teli albumot, amely a THEALTER legtöbb előadását befogadó különleges "túlélő" teret mutatja be. A kötetet a kiváló vajdasági tervező, Baráth Ferenc jegyzi, aki immár több mint egy évtizede a THEALTER plakátjait is tervezi, s akit ezért a sorozatért 2003-ban Arany Rajzszög díjjal jutalmazott a képzőművész szakma. A MASZK Egyesület 1992 óta működteti ALTERRA - Kortárs Előadóművészeti Központként a Régi Zsinagógát, mely jelenleg az egyetlen befogadó jellegű, független vidéki intézmény Magyarországon. Az elmúlt másfél évtized nevezetes produkcióiról készült felvételek többsége a MASZK programok állandó fotósa, Révész Róbert fotóművész munkája. 

Az Alternatív és Független Színházak Szövetsége immár negyedik alkalommal rendezi Szegeden a THEALTER társfesztiváljaként az Alternatív Színházi Szemlét, a SzASzSz-t. Idén Hudi László, a Mozgó Ház Társulás vezetője választotta ki több mint száz hazai alternatív produkció közül azt a tizenkettőt, amely Szegeden bemutatkozhat. A fesztivál kísérőrendezvényeként kísérleti bábelőadásokat, fotókiállításokat, mozgás és fotós workshopot, valamint nemzetközi kritikusszemináriumot is rendeznek.

További információ:
MASZK Egyesület
Szeged
62/312-303
maszk@maszk.hu


forrás: MASZK Egyesület

süti beállítások módosítása