Komáromi vendégjáték

A Veszprémi Latinovits Zoltán Játékszínben június 15-én 19.30 órától látható a Komáromi Jókai Színház Mese a halott cárkisasszonyról címû stúdió elõadása, eredeti szereposztásban, Czajlik József rendezésében. A magyar nyelvû õsbemutatót 2005. március 14-én láthatta a nagyérdemû a komáromi Színház stúdióteremében.

 

Koljada, kortárs orosz szerző Mese a halott cárkisasszonyról című története megrendítő példázat arra, hogy a világvégén, egy szemétdombon, embertelen viszonyok között sem tűnik el egy emberből a vágy, hogy szeressen s szeretve legyen. A hűség és az emberi érzékenység nem függvénye a szociális helyzetnek. A lélek tisztasága átsüt a szemétdomb rongyain... A cím egy Puskin-mesére, és a főszereplő Csipkerózsika-álmára utal. Rimmok, igazi nevén Irka Laptyeva hátrál ki a társadalomból, a családból, a világból... s végül kiálmodja magát a földi életből.


Nyikolaj Koljada:
Mese a halott cárkisasszonyról
- dráma két részben -
Csak 16 éven felülieknek!

Fordította: M. Nagy Miklós
Rimma - Szoták Andrea m. v.
Makszim - Tóth Attila
Vitalij - Fabó Tibor Jászai - díjas
Nyina - Szvrcsek Anita
Díszlet - jelmez: Gadus Erika m. v.
Dramaturg: Dömötör Varga Emese
A rendező asszisztense: Kardos Tünde m. v.

Rendező: Czajlik József m. v.

Vendégjáték:
Veszprémi Latinovits Zoltán Játékszín
2006. június 15-én 19.30 óra

"Egy állatkórházban játszódik ez a történet. Hogy hol van ez az állatkórház? Hát, valahol itt a földön. Ebben a kórházban "rágják a tudomány gyökerét" az agrárfőiskola hallgatói a leendő állatorvosok. Az egész városból hordják ide a macskákat meg a kutyákat, mert itt ingyen kezelik őket. És ha valamelyik állatnak "érdekes" a betegsége, a hallgatók együttesen végzik a műtétet, "kórusban" tanulnak...

Rimma, ennek a kórháznak az állatorvosa meghalt. Igazából Irka Laptyevának hívták. Ő karcolta fel valaha régen szöggel a szobám ajtajára, hogy "Sükebóka!" Rimma, az állatorvos meghalt. Nincs többé ezen a világon. Nem igaz. Most, amikor ezeket a sorokat írom, itt áll a hátam mögött: fehér köpenyben, nadrágban, edzőcipőben. Van az ajkán egy heg. Áll a hátam mögött, mosolyog, és azt suttogja: "Csak ne hazudj, sükebóka..."

(Részlet a drámából)

Forrás: Komáromi Jókai Színház

süti beállítások módosítása