Elhunyt Siklós Olga

Elhunyt Siklós Olga dramaturg, rendezõ, író, az irodalomtudományok kandidátusa, adta hírül a Magyar Színházi Társaság. Pályáján mindig jelentõs szerepet kapott a jelenkori magyar dráma színpadra segítése és a kortárs világirodalmi rangú külföldi mûvek bemutatása. Az elismert színházi szakember búcsúztatására  augusztus 14-én kerül sor.

Siklós Olga
Kolozsvár, 1926. nov. 6.- Budapest, 2006. júl. 22.


Dramaturg, rendező, író, az irodalomtudományok kandidátusa. 1958-ban végzett a Színházi Akadémia dramaturg tanszakán. 1945-ben a Nemzeti Színház tagja lett. 1951-től az Ifjúsági, 1956-tól a kecskeméti Katona József, 1966-tól a veszprémi Petőfi Színház dramaturgja, 1973 tól nyugdíjaztatásáig a Magyar Rádió rendezője volt.
Illyés Gyula, Németh László, Száraz György, Szabó Magda, Tabi László, Remenyik Zsigmond - és folytathatnánk a sort - műveinek volt értő dramaturg-társa, vagy ahogy a színházi életben mondták róla, bábája. Számos színház- és drámatörténeti tanulmányt, tv-forgatókönyvet, dokumentumjátékot írt; egyik legjelentősebb a Széchenyi István művei alapján készült  Ár ellen az árban.
Könyve: A magyar drámairodalom útja 1945-57 (1970); A legnagyobb magyar (1983), amely színpadi változatának rendezője is. A magyar művek iránti  szeretetét rádió-rendezései is tükrözik. Úgy ment el, hogy semmilyen szakmai díjat soha nem kapott. Viszont a színházi szakmában, a magyar író-világban az egyik legbecsültebb, legszeretettebb szakember volt.

forrás: Magyar Színházi Társaság

süti beállítások módosítása