Krétakör Ûrbázis

2003. és 2004. után újra teljes programmal érkezik a Krétakör társulata a Völgybe. Ezúttal egy egészen különleges helyszínen: a Taliándörögd határában található egykori ûrtávközlési központot népesítik be, melyet a népnyelv egyszerûen csak Szputnyiknak nevez. A hely szellemébõl fakadóan idei kísérletük középpontjában a kommunikáció, az ismeretterjesztés és a fantasztikum áll. Elõadásuk a konkrét helyszínre, alkalomra, közösségre épülõ happening, melyet a völgybõl, a völggyel, a völgynek hoznak létre - csak itt és most lesz látható. Címe: A csillagász álma, ami nem lehet más, mint az ismeretlen kultúrákkal történõ termékeny találkozás.


Az oázisként körbekerített, ugyanakkor elhagyott, idilli helyen, távol a fesztivál zajától, s mégis jól megközelíthetően délelőttönként a gyerekeket várják kreatív foglalkozásokra, délutánonként az objektum történetét és működését mutatják be a hajdan ott dolgozó szakemberek vezetésével. Koraeste szabadegyetem-jellegű, felolvasásokkal, illusztrációkkal színesített tudományos előadásokat hallgathatnak az érdeklődők, a performance után éjféltől pedig ritkán látható sci-fi filmeket vetítenek a kertmoziban.
A bemutató másnapján a TÁP Színház vezeti elő paródiáját Krétakör társulat produkciójáról, és a fesztivált természetesen SzínészTáncZenekar koncert zárja.
A Krétakör Űrbázis - melyet ideálisan gyalog, biciklivel, illetve a T-COM által üzemeltetett kisvonattal lehet megközelíteni - naponta 11 és hajnali kettő között tart nyitva, ez idő alatt büfét és internet hozzáférését is biztosítanak. A részletes napi programot a Völgymédiumokon keresztül közöljük. A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt egyes programokra sorszám és kiegészítő jegy szükséges.

 

Péterfy Borbála, Gyabronka József
 

Gyerekprogramok
-
Július 30-tól, naponta 11 órától -

Krétapéta
Váradi Zsófi és Váradi Luca kreatív műhelye 5-10 éves gyerekeknek

"Az öt foglalkozás során a legkülönfélébb kommunikációs lehetőségekkel ismerkedünk, illetve új kapcsolatteremtési formákat találunk ki közösen. Az eszközöket mi magunk készítjük el és persze helyben alkalmazzuk is azokat.
Kommunikálunk egymással furcsa eszközök segítségével (konzervdoboz telefon, dobok, tükrök); kifejezzük magunkat szavak nélkül, festményekkel, mutogatással; kitalálunk új titkos nyelveket és írásokat illetve kipróbálunk néhány jól bevált régi módszert; készítünk jeleket, amelyek elvezetnek az elrejtett kincshez, üzenünk a repülőknek és a madaraknak vagy bárkinek aki föntről lát, egy óriás közös tájban készült természetes képpel; végül együtt belefőzzük mondandónkat egy óriás levesbe és egy tepsi sütibe."

Adj egy szót!
Drazen Sivak horvát színész és a Krétakör művészeinek játéka a gyerekek szavaival

"A résztvevő gyerekek javasolnak egy-egy szót, melyekre a színészek párperces rögtönzéseket készítenek. A szavakból történetek állhatnak össze, a jelenetekből előadás, ha gyerekek és felnőttek partnerként tekintenek egymásra a játékban."

Terhes Sándor

***

ŰRbázisSÉTA
- Július 30-tól naponta 15, 16 és 17 órától -

20 fős csoportokban - sorszám és kiegészítő jegy szükséges!
A 40 perces vezetés során a látogatók megismerkedhetnek az eddig szigorúan őrzött űrtávközlési központ titkaival. A műemlék épület különleges architektúrája, a benne található, egykor csúcstechnológiát képviselő szovjet és japán műszerek egyszerre emlékeztetnek egy letűnt világra és a soha meg nem hódítható végtelenre. Egykori munkatársak kalauzolják a látogatókat, akiknek meglepő (sokadik típusú) találkozásokban is részük lehet.

Scherer Péter

***

Szabadegyetem
- Július 31-től naponta 18 órától -


Tanulni, tanulni, tanulni! Mi mást is sugallhatnának az 1974-ben épült falak? Persze ezt a változatos programot meg lehet élvezetesen is valósítani a tudomány és fantasztikum határmezsgyéjén. Erre olyan nagyszerű előadók személye a garancia, mint Almár Iván az űrkutatás egyik legnevesebb hazai szakértője, aki készülő könyve címét adta előadásának is: Ha jövő, akkor világűr, vagy Horváth András, a budapesti Planetáriumot több mint két évtizeden át igazgató csillagász, aki azt a feltételezését ismerteti majd hallgatóságával, mely szerint a földi élet esetleg a valóban a Marsról ered. Szintén a Marshoz kötődik Vizi Pál mérnök előadása arról a Mars-járóról, melynek tervezésében részt vett, s melyet 1992-ben az oroszok fejlesztettek tökélyre - amint egy rövid dokumentumfilmben is látni fogjuk. Vendégeink lesznek a Galaktika magazin szerkesztői: Németh Attila és Burger István is, ők az űrlift és a nanotechnológia rejtelmeibe tartanak bevezetőt, s tágabb kozmológiai összefüggéseket is felvillantanak a legendás fizikus, Lukács Béla társaságában. Mindezek mellett meglepetés-vendéget is tartogat még a Krétakör Űrbázis, s az előadások kiegészítéséül alapvető művekből olvasnak fel színészeink, legyen az adott szöveg a tudomány vagy a fantázia szüleménye, így elhangzanak majd részletek Stephen Hawking, Arthur C. Clarke, Carl Sagan és klasszikus sci-fi szerzők írásaiból.


***

A Csillagász álma
- Július 28-tól, naponta 21.30-as kezdettel

Az előadásra 200 nézőt tudunk beengedni, ezért sorszám és kiegészítő jegy szükséges!
Léteznek olyan kortárs színházi irányzatok, amelyek abból a közegből merítik a történeteket, ahol éppen megjelennek. Még pontosabban, saját közönségük szolgáltatja a témát, "írja" a színdarabot, esetleg játssza is a történéseket, ezzel teremtve meg az érintettség, a jelenidejűség élményét, és adva esélyt arra, hogy a színház valóban hasznos intézmény lehessen az életükben. Ez nem konzerv, ez színház.
A külföldi és magyar művészbarátokkal megerősített Krétakör társulata arra vállalkozik, hogy két hét alatt feltérképezze e furcsa objektum, egykori munkatársai és környezete történetét, feldolgozza azt, s így - kissé átlényegítve - adja vissza azoknak, akiket a leginkább megillet: a falvak lakosságának.
2006 nyarán Taliándörögd és Öcs határában megjelennek az UFÓ-k. Az ufó (beazonosítatlan repülő tárgy) jelentése számunkra: idegen. Idegen lehet bármi és bárki, ami/aki ismeretlen. Nemcsak a földön kívüli: a cigány, az arab, a zsidó, a külföldi, a városi vagy akár a vidéki. Idegen mindenki, aki saját többséginek gondolt kultúrkörünkön kívül esik. Idegenek vagyunk mi magunk is, akik Budapestről egyszer csak megjelenünk egy vidéki közösség életében.
Magyarországon erősen érződik a bizalmatlanság mindennel szemben, amit nem ismerünk. Nálunk nem alakult ki, vagy éppen elfelejtődött a befogadás, megértés, tolerancia kultúrája. Elvárjuk, hogy az idegen asszimilálódjon, s ha nem sikerül neki, elzárkózunk előle. Ennek súlyos következményei voltak a múltban, és érződik káros hatása a jelenben is. Az előadás kísérlet egy rossz beidegződés megváltoztatására.
"A csillagász álma a földön kívüli lények megjelenése, vagyis egy (vagy több) idegen kultúrával való megismerkedés". (Schilling Árpád)


Szereplők:
Balla Eszter, Bánki Gergely, Csákányi Eszter, Dainius Gavenonis, Gyabronka József, Hajduk Károly, Gytis Ivanauskas, Katona László, Keresztes Tamás, Láng Annamária, Nagy Zsolt, Péterfy Borbála, Rába Roland, Rezes Judit, Sárosdi Lilla, Scherer Péter, Drazen Sivak, Terhes Sándor, Tóth Attila, Rimante Valiukaite, Tilo Werner és mások.

Rendező: Shilling Árpád


***

Sci-film-klub
filmvetítés
- július 29-től augusztus 4-ig naponta éjféltől -

Régen vagy ritkán látott klasszikusok és elfelejtett gyöngyszemek a tudományos-fantasztikus filmtörténetből. Kísérleti kísérőfilmek és hétköznapi őrületek - a (remélhetőleg) csillagfényes nyári égbolt alatt a fűben heverészve.

forrás: Krétakör Színház
fényképek: Csóka Tímea

süti beállítások módosítása