HATODIK völgyNAPló

Most már biztosan kijelenthetõ, hogy túl vagyunk a Völgy felén, vége van a hatodik napnak. Ezzel egy idõben beköszöntött az október is, már ami a fokokat és a napsütéses órák (percek) számát illeti. De legalább nincs esõ!

Ma kezdődtek a taliándörögdi Lőtéren az "Émek Efráim" Zsidó Kulturális Napok. A programot a Srayem zenekar kezdte, akik némi zenei kísérettel játszották el Mózes történetét. Azaz, valójában nem ők játszották, hanem a nézők soraiban ülő szülők és gyerekek. Boldogan bújtak Mózes, Sára, a Fáraó, és a többi szereplő bőrébe, gyerekfejjel talán megértve, megérezve valamit egy nép sorsáról.

Mózes a Fáraónál

Rögtön utánuk a Gólem Zsidó Színház előadása következett. Ez nem egy hagyományos színház, nincsenek díszletek, jelmezek, sőt, még a szöveget sem tudják a színészek. Ez egy felolvasó színház, ahol példánnyal a kezükben stilizálják a jeleneteket, olvasva játszanak. Most egy egészen friss darabot láttunk tőlük, Hanoch Levin Jákobi és Lájdentál című háromszereplős művét, melyet Borgula András fordított le a Kolozsvári Színház számára, ahol ősszel tartják a darab ősbemutatóját.

Két férfi közt vergődve...

A történet a férfi-nő kapcsolatot írja le, eltúlozva, karikírozva, a nemekre jellemző mentalitást felnagyítva. A három színész kitett magáért, az olvasás ellenére szinte egész kis jeleneteket rögtönöztek, élővé tették az egyébként jó, humoros, és időnként elgondolkodtató szöveget.

Pannon Babilon

Az esti koncertet a programmal ellentétben nem a HaGesher zenekar adta, hanem a Pannon Babilon nevű alkalmi formáció. (Az előttük játszó Triton zenekar egészült ki a HaGesher néhány tagjával.) Ez a zenekar azért érdekes, mert olyan műfajt találtak a zsidó zenén belül, amely még nincs is Magyarországon: a héber rapet és hip-hopot. A számaikat ők maguk írják, néha elhangzik egy-egy tradicionális dal feldolgozása is, utóbbiak átértelmezve, átírva a mai világunkra.

Pannon Babilon
Zsidó programok holnap és holnapután is lesznek, főként Taliándörögdön, ha valaki érdeklődik a zsidó kultúra iránt, feltétlenül nézzen be a Lőtérre! Ja, és a Lőtéren sütik a legjobb langallót a Völgyben, ha esetleg közben megéheznének...

Szöveg: Rick Zsófi
Fotók: Kassay Róbert és Rick Zsófi

süti beállítások módosítása