Tűznyelők és szerelmesek

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 2006. október 17-én ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. E jeles alkalomból különleges ünnepi események színhelye lesz, október 17-én a Móricz Zsigmond Színház.


Részlet a Csongor és Tünde című előadásból (1981)

Huszonöt esztendővel ezelőtt, 1981. október 17-én Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című filozofikus mesejátékával (rendező: Bozóky István) nyitotta meg kapuit az önállótársulattal rendelkező nyíregyházi teátrum. Erre az eseményre emlékezve számos program várja az érdeklődőket.
Este 18.00 órától a színház előtti téren élőszobrok fogadják a vendégeket. Az elmúlt két és fél évtized emlékezetes előadásainak részleteit vetítés idézi fel. A bejárat előtt tűznyelők és tűzzsonglőrök produkciója lesz látható. A színház emeleti galériájában jubileumi kiállítás tekinthető meg, amely a színház 25 évadát eleveníti fel. Az eddig bemutatott 248 előadásból láthatnak fotókat, leporellókat, plakátokat. A kiállítás egyik érdekessége az a díszletmakett, amely a színház megnyitó előadásához (Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde - 1981. október 17.) készült. Az évforduló alkalmából a teátrum életét összefoglaló színes kiadvány és egy, a premiereket elemző kritikai gyűjtemény is bemutatásra kerül.

19.00 órától az est háziasszonya: Bocskai Magda köszönti a vendégeket. A fenntartók nevében Vida János, a szakma részéről pedig Nánay István kritikus köszönti az egybegyűlteket. Az est fénypontjaként a társulat századszor játssza el az Anconai szerelmeseket. A darab külön érdekessége, hogy még a színház felújítása előtt került színre. A premier 2000. december 16-án volt. Kisebb megszakításokkal, több évadon keresztül a nézők kedvencévé vált. Többen kettőzve játszottak több szerepet, viszont Horváth Margit, Petneházy Attila, Varjú Olga és Gerle Andrea minden eddigi előadásban szerepelt. Zenés darab lévén egyik furcsasága az előadásnak, hogy Gerle Andrea egy szót sem szól, nem is énekel benne, ő "csupán" hegedül. A kezdetek óta a tánckar is lecserélődött.


Jelenet az Anconai szerelmesek című előadásból

Az eredeti díszlet sem bírta a megpróbáltatásokat, így teljesen megújult, ahogy a jelmezek egy része is. A társulat talán kicsit öregedett, de a jókedve töretlen és lélekben minden szereplő fiatalnak érzi magát, és szeretettel gondol vissza a kezdetekre.  "Abszolút siker! Szerelem, slágerek, tánc, gegek, csipetnyi erotika, szabadszájú poénok, kacagás, happy end. Minden, amire vágyik a "nagyérdemű"! A hála nem marad el: a közönség negyedórás vastapssal jutalmazza a látottakat" - írta kritikájában még 2000-ben Karádi Zsolt. Mi tagadás, azóta eltelt pár év, de az Anconai szerelmesek megmaradt annak, ami volt: kacagtatóan fordulatos, kedvesen pikáns, lefegyverzően szórakoztató zenés vígjátéknak.

 Karádi Zsolt
Móricz Zsigmond Színház

süti beállítások módosítása