Robinson & Crusoe

Németország után Miskolcon is látható a Robinson & Crusoe. November 8-án este 8 órakor magyar és német nyelven szólal meg az eredetileg olasz és egy kitalált nyelvre írt darab a Játékszínben.  A Regensburgi és a Miskolci Nemzeti Színház közös produkcióját 2006 március 28-án mutatták be a németországi Regensburg színházában, ahol júniusban is játszották, októberben a Németországi Magyar Kulturális Évad keretében tûzték ismét mûsorra.

A "Robinson & Crusoe" két emberről szól, akiknek szélsőséges helyzetbe kerülve is kommunikálniuk kell egymással, bár egyikük sem érti a másik nyelvét. Németországban a német színész játszotta anyanyelvén a szerepet, Miskolcon fordul a kocka.

A történet egy szökőár pusztítása után játszódik. A természeti katasztrófa nyomán csak egy tető látszik ki a vízből. A tetőn két katonaruhába öltözött férfi, akik nem értik egymást, de egymásra vannak utalva. Meg kell érteniük egymást, ha túl akarják élni a megpróbáltatásokat... Végül a két embert a közös sors(csapás), az egymásra utaltság összehozza. Az ellenségeskedés, a bizalmatlanság helyébe a barátság lép.

A mű rendkívüli módon megmozgatja a fantáziát, aminek hiteles színpadi megjelenítéséhez elengedhetetlen a színészek kreativitása. Erre a játékosságra, a két színész intenzív egymásra hatására alapozta koncepcióját a rendező, Achim Conrad. Olyan produkció született, amire azt kell mondanunk: családi színház - hiszen fiatalok és felnőttek egyaránt jól és tartalmasan szórakozhatnak az előadás 70 perce alatt. Nagyszerű színházi mulatságot ígér.

".... a regensburgi-magyar együttműködésben a vicc és a jókedv (néha a némiképpen túl vaskos hangoskodás) a legjellemzőbb. A Theater am Haidplatz stúdiószínpadán tartott premieren sok nevetés volt - a végén pedig frenetikus taps."

Ulrich Kelber "Két idegenből barát" című írásának részlete - Mittelbayerischen Zeitung


A Theater Regensburg és a Miskolci Nemzeti Színház koprodukciója
ROBINSON & CRUSOE

Írta:
Nino D’Introna és Giacomo Ravicchio

Első férfi:
VALENTIN STROH
Második férfi:
MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS
Díszlet- és jelmeztervező:
BOZÓKI MARA

Rendező: ACHIM CONRAD


Bemutató: 2006. november 8.
Helyszín: Miskolci Nemzeti Színház, Játékszín


Theater Regensburg
Regensburg egyike Németország nagy színházi hagyományokkal rendelkező városának, ahol a 17. század közepe óta rendszeresen tartottak színielőadásokat. A közelmúltban felújított gyönyörű 19. századi teátrumban klasszikus és kortárs prózai darabok mellett népszerű operákat, operetteket is láthat és hallhat a közönség.

Achim Conrad (1965, Waldsassen, Németország)
a bécsi konzervatóriumban végzett, színészként a bécsi Volkstheaterben és a Burgtheaterben dolgozott, közreműködött musicalekben is. Mainz és Wuppertal színházai, valamint a Salzburgi Ünnepi Játékok volt életének további meghatározó állomása. Dolgozik rendezőként, színészmesterséget tanít, közszolgálati rádiók bemondójaként ismert. Hollandiai táncprodukciók szervezésében vesz részt. Achim Conrad a moving theatre alapítója.

 

Kapcsolódó cikk >>>

forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása