Díjazott Stúdiószínházak

A marosvásárhelyi színiakadémia Valahol Szecsuanban címû elõadása nyerte az elsõ díjat a XVIII. Magyar Stúdiószínházi Találkozón Egerben - jelentették be a vasárnap késõ este megtartott díjkiosztón.


Részlet a győztes előadásból
Fotó: Hamlet.ro

A második legjobb előadásnak a Krétakör Színház Peer Gyntjét tartotta a szakmai zsűri, míg egyaránt "bronzérmes" lett a szabadkai Népszínház Záróra, illetve a beregszászi Illyés Gyula Magyar Színház A Pityu bácsi fia című produkciója.
Az idei fesztiválon 10 társulat lépett színpadra, közöttük három képviselte a határon túli magyar színjátszást. Jelenlétük sikeresnek bizonyult, hiszen mindhárom előadást díjjal jutalmazta a zsűri.
Az előadások a mai magyar színház lenyomatai voltak; a publikum láthatott új magyar drámát és hagyományos előadást, utóbbit hagyományos nyelven, illetve a modern szimbolika eszközeivel megfogalmazva - értékelte a fesztivált Koltai Tamás kritikus, a zsűri elnöke.
Mint mondta: öröm volt nézni, ahogy a színház sokfélesége megjelent a színpadon. A zsűri ettől, a választott színházi nyelvtől függetlenül a minőséget értékelte a döntés során - hangsúlyozta.
A Magyar Stúdiószínházi fesztivál két évtized után, a budapesti, illetve a gödöllői helyszínt elhagyva költözött Egerbe
A rendezvénysorozatot hiánypótló szakmai rendezvényként hívták életre 1986-ban, s egyetlen fóruma volt akkoriban nemcsak a vidéki társulatoknak, hanem az elgondolkodtató, politikailag lázadó előadásoknak is. A program 1988-ban alternatív produkciókkal bővült, a rendszerváltozás után pedig már határon túli színházakat is vendégül láttak.
Az idei fesztivál programján szerepelt még a szolnoki Nem félünk a farkastól, valamint a kecskemétiek E-chat és a nyíregyházi színház Eastwicki boszorkányok című előadása is. A kaposvári művészek két fiatal rendező egyfelvonásos előadásával, a Tűzoltó című produkcióval, és a Kékszakállú herceg vára prózai változatával léptek színpadra.
A házigazdák A Pityu bácsi fia című Háy-ördögjátékkal szerepelnek, ezzel összehasonlításra adtak alkalmat, hiszen a beregszásziak ugyanezt a művet mutatták be.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása